Viermele vestic la porumb

1250374_caterpillar_2 Acest daunator este cunoscut stiintific sub denumirea de Diabrotica Virgifera. Viermele vestic face parte din ordinul familiei Coleoptera, adultii prezentand un dimorfism sexual.

Femelele se deosebesc imediat de masculi prin aspectul exterior, putand fi extirpate mai usor, inainte sa se reproduca din nou.

Viermele vestic au lungimea corpului cuprinsa intre 4 si 7 mm, corpul adultilor prezinta o culoare galben spre verde, femelele prezinta aripi superioare chitinoase, cu trei benzi de culoare neagra, longitudinale. Masculii unt aproape toti de culoare neagra, in acest sens putandu-se diferentia de femelele lor. Oul la reproducere are o lungime de jumatate de milimetru, prezinta o forma ovala si are culoarea galbuie. Larva viermelui vestic are capul de culoare neagra, corpul albicios, este subtire si are o lungime de aproximativ 12 milimetri. Acesta are o singura generatie pe an si ierneaza in forma de ou. Acesta este depus de catre femele in sol la o adancime de aproximativ 20 de centimetri, in jurul radacinii cerealei in cauza. Larvele apar la jumatatea lunii mai, hranindu-se cu radacinele porumbului.

Adultii apar in luna iunie si se fac prezenti pana la inceputul lunii octombrie. Acestia se hranesc cu polenul plantelor de porumb, cu matasea stiuletilor sau cu frunzele. Acestea din urma vor avea o culoare rosiatica si vor fi roase longitudinal, intre nervuri. Daca larvele ataca puternic, este posibil sa roada atat de tare radacinele plantei, incat aceasta sa cada. Pentru a preveni aparitia acestui daunator, va trebui sa se roteasca cultura si pe acel sol sa nu se mai planteze nimic macar un an de zile, sa se are toamna cat mai adanc pentru a se distruge ouale depuse acolo si sa se fertilizeze pamantul cu azot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *