819205_corn_thumb.jpg

Utilizarile porumbului

In afara de faptul ca porumbul a fost folosit inca din antichitate pentru hrana de zi cu zi a oamenilor si a animalelor, acesta se si macina in mori, din el obtinandu-se malaiul sau amidonul.

Malaiul mai este denumit si faina de porumb si este folosit in special la prepararea mamaligii, o mancare traditionala la noi si populara in foarte multe locuri din lumea intreaga. De asemenea, in unele locuri malaiul mai este folosit ca inlocuitor al fainii de grau, din el preparandu-se painea de porumb si in mexic renumitele tortillia. Amidonul este folosit la prepararea inghetatelor, diferitelor sosuri, creme sau prajituri, fiind utilizat ca agent de ingrosare. Acesta este utilizat si pe scara larga in marile fabrici din lumea intreaga, la prepararea rahatului si pentru fabricarea glucozei. Porumbul tanar poate fi folosit atat fiert in apa sau lapte cat si copt la cuptor sau la gratar.

Doar din porumbul cu boabele mici, o specie mai rara, se pot face floricelele de porumb. In occident porumbul se gaseste conservat la aproape orice colt. Conservele contin boabe fierte de porumb care se pot folosi ulterior la prepararea anumitor salate dietetice. Si in zilele noastre, in afara de faptul ca aceasta planta este utilizat in bucatarie, sunt multi fiermeri care folosesc porumbul ca hrana de zi cu zi pentru pasarile din gradina. De asemenea, porumbul mai poate fi folosit si pe scara industriala, la fabricarea adezivilor, a anumitor plastice sau la diferite alte produse chimicale care se gasesc in magazinele de specialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *