stockphoto15455646redapple.jpg

Tolerante de calitate pentru mere Categoria Extra

5 % din numarul sau din greutatea merelor care nu indeplinesc cerintele categoriei, dar le intrunesc pe cele ale categoriei I sau, in mod exceptional, se incadreaza in tolerantele pentru acea categorie.

Categoria I

Merele din aceasta categorie trebuie sa fie de buna calitate. Ele trebuie sa prezinte forma, calibrul si coloratia caracteristice soiului respectiv Pulpa trebuie sa fie lipsita de orice deteriorare. Cu toate acestea, sunt permise .urmatoarele defecte cu conditia ca acestea sa nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea, calitatea de pastrare si prezentarea in ambalaj: un usor defect de forma; un usor defect de dezvoltare; un usor defect de coloratie; usoare defecte la nivelul epidermei care nu pot depasi: lungimea de 2 cm, in cazul defectelor de forma alungita; 1 cm2 din suprafata totala in cazul altor defecte, cu exceptia ruginii (Venturia inaequalis), a carei Criteriile privind coloratia si inrosirea precum si o lista neexhaustiva a soiurilor corespunza Criteriile privind coloratia si inrosirea precum si o lista neexhaustiva a soiurilor corespunzatoare fiecarui criteriu figureaza in anexa 2 la prezentul ghid.169 suprafata totala nu poate depasi 0,25 cm2; 1 cm2din suprafata totala in cazul loviturilor usoare, caz in care epiderma nu trebuie sa fie decolorata. Pedunculul poate lipsi cu conditia ca sectiunea sa fie curata si epiderma adiacenta sa nu fie deteriorata.

Tolerante de calitate pentru Categoria I 10 % din numarul sau din greutatea merelor care nu indeplinesc cerintele

categoriei, dar le intrunesc pe cele ale categoriei II sau, in mod exceptional, se incadreaza in tolerantele pentru acea categorie.

Categoria II

Aceasta categorie cuprinde merele care nu se incadreaza in categoriile superioare, dar corespund caracteristicilor minime definite mai jos. Pulpa nu trebuie sa prezinte defecte esentiale. Urmatoarele defecte sunt admise, cu conditia ca fructele sa pastreze caracteristicile esentiale in ceea ce priveste calitatea, pastrarea si prezentarea: defecte de forma; defecte de dezvoltare; defecte de coloratie; defecte la nivelul epidermei, care nu pot depasi: lungimea de 4 cm, in cazul defectelor de forma alungita; 2,5 cm2 din suprafata totala in cazul altor defecte, cu exceptia ruginii (Venturia inaequalis), a caror suprafata totala nu poate depasi 1 cm2; 1,5 cm2 din suprafata totala in cazul unor usoare lovituri, epiderma putând fi usor decolorata.

Tolerante de calitate pentru Categoria II

10 % din numarul sau din greutatea merelor care nu indeplinesc cerintele categoriei si nici cerintele minime, cu exceptia fructelor atinse de putregai sau cu alterari din cauza carora devin improprii pentru consum. In cadrul acestei tolerante, se poate admite un procent de maximum 2 % din numarul sau din greutatea fructelor care prezinta urmatoarele defecte: atacuri grave ale bolilor care dau anumitor regiuni din fructe un aspect sticlos sau de pluta; usoare leziuni sau fisuri necicatrizate; urme foarte usoare de putregai; prezenta unor paraziti vii in fruct si/sau alterarea pulpei din cauza parazitilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *