1191709_fresh_onions.jpg

Tendinte in cultura de ceapa

Tendinta tarilor cu agricultura moderna este aceea de a mentine sau chiar de a reduce suprafata cu ceapa, dar de sporire a productiei medii la hectar, prin aplicarea celor mai performante tehnologii care includ obligatoriu utilizarea celor mai performante cultivare (soiuri si hibrizi).

Cultura cepei este relativ costisitoare, determinata de costurile ridicate ale semintei sau arpagicului, ingrasamintelor, erbicidelor, substantelor de combatere a bolilor si daunatorilor, a folosirii in mare masura a fortei de munca manuala (rarit, prasit, recoltat manual).

In tara noastra eficienta economica a culturii cepei este inca redusa atat din cauza consumului de ore-om/ha ridicat (550-600 la ceapa semanata direct in camp, si 700-750 la ceapa din arpagic), cat si din cauza productiilor mici realizate la hectar (9,5 t/ha – productie medie realizata pe ultimii zece ani). In tari mari cultivatoare de ceapa cum sunt de exemplu S.U.A., se realizeaza 85-90 ore-an/ha si o productie medie de 45t/ha.

Pentru cresterea eficientei economice a culturii cepei se impune:

infiintarea culturilor numai pe terenuri irigabile;

cresterea ponderii culturii cepei prin semanare direct in camp;

folosirea la infiintarea culturilor (semanat), a semanatorilor de precizie, pentru a reduce cantitatea de samanta la hectar sub 5kg./ha (cu ½ mai putin fata de cantitatea folosita in prezent), si inlaturarea lucrarilor de rarit;

extinderea mecanizarii culturii, in special pentru lucrarea de recoltare a productiei;

introducerea in cultura a celor mai performante cultivare (soiuri si hibrizi) cu rezistenta la mana si seceta.

Cand se vor realiza cerintele de mai sus, se vor obtine productii mari, (peste 30 t/ha) la un pret de cost mult mai scazut, obtinandu-se astfel profituri considerabile, asa cum se obtin in tarile cu agricultura performanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *