Tehnologia de cultivare a meiului

Rotatia.

Cele mai bune premergatoare sunt cele ce se recolteaza devreme: cerealele de toamna, borceagurile de toamna, rapita de toamna, cartofii timpurii, leguminoasele anuale.

Lucrarile solului.

Terenurile imburuienate sau cu resturi vegetale se ara, imediat dupa recoltarea plantei principale, la adancimea de 20-22 cm, cu plugurile in agregat cu grapa stelata, iar pe cele curate se efectueaza lucrari cu grapa cu discuri, in doua directii. In ambele situatii, patul germinativ se pregateste cu grapa cu discuri, in agregat cu grapa cu colti reglabili.

Samanta si semanatul.

Samanta de mei trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte minime: puritate de 97% si germinatia de 90%. Inainte de semanat, samanta se trateaza impotriva taciunelui cu formalina in concentratie de 0,3%.

In cultura principala, semanatul se face cand temperatura in sol este de 10-120C, iar in cultura succesiva cat mai devreme dupa eliberarea terenului si efectuarea lucrarilor pentru pregatirea patului germinativ (pana la 20 iulie in zonele de campie si pana la 10 iulie in zonele colinare).

Norma de semanat este de 25-30 kg/ha, la distanta de 12,5 cm intre randuri si al adancimea de 1-2 cm.

Dupa semanat, in cazul culturilor succesive, se executa o usoara tavalugire a terenului.

Fertilizarea.

Nu se efectueaza o fertilizare directa cu ingrasaminte fosfatice si potasice, meiul valorifica efectul remanent al acestor ingrasaminte aplicate culturilor premergatoare.

Inainte de semanat se face fertilizarea cu azot, in doza de N50-80.

Lucrarila de intretinere.

La inceputul perioadei de vegetatie pericolul de imburuienare este mare, deoarece dupa rasarire plantele au un ritm mai lent de crestere. Pentru combaterea buruienilor se pot aplica aceleasi tipuri de erbicide ca si in cazul celorlalte cereale paioase.

In zonele irigate se recomanda aplicarea a 1-2 udari cu 400-500 m3/ha apa.

Recoltarea si conservarea.

Meiul folosit ca furaj verde sau pentru producerea fanului se recolteaza la inceputul coacerii in lapte a boabelor.

Pentru insilozare meiul se recolteaza cand boabele se gasesc in faza de lapte-ceara.

Culturile de mei pentru boabe se recolteaza direct cu combina cand boabele de la mijlocul paniculului au ajuns la coacerea in parga.

Productii potentiale.

Productia de masa verde este de 15-25 t/ha, cea de fan de 3-6 t/ha, iar productia de boabe de 1500-2500 kg/ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *