902696_onions.jpg

Tehnologia cultivarii cepei prin semanare direct in camp

Infiintarea culturilor de ceapa se poate face toamna sau primavara. Infiintarea culturilor de toamna se practica cu scopul de a se produce ceapa verde in luna mai, sau bulbi in luna iunie, cand ceapa pastrata peste iarna nu mai este de calitate.

Alegerea terenului

Pentru cultura cepei sunt indicate terenuri plane, usor inclinate, cu panta pana la 1-3%, bine nivelate si obligatoriu cu posibilitati de irigare. Recomandam celor care doresc sa infiinteze culturi de ceapa pe terenuri neirigabile sa nu o faca pentru a nu pierde banii investiti.

Ceapa nu are preferinte fata de tipul de sol, se poate cultiva pe toate tipurile (usoare sau grele), cu conditia ca structura sa asigure o buna aerare, un bun drenaj si capacitatea de a preveni formarea unui strat compact (crusta) la suprafata.

Cele mai bune soluri sunt cele nisipo-lutoase sau luto-nisipoase, cu un Ph mai mare de 5,5.

Ceapa nu trebuie cultivata pe acelasi loc mai devreme de cinci ani, nu trebuie cultivata pe soluri infestate cu boli si daunatori si cu grad ridicat de imburuienare.

Plante premergatoare

Sunt foarte bune cerealele, mazarea, fasolea. Acestea elibereaza terenul devreme putandu-se infiinta culturile si in perioada august-septembrie (cu trecerea culturii peste iarna).

Sunt bune premergatoare tomate, ardei, vinete, care au fost fertilizate cu gunoi de grajd (40t/ha)

Sunt corespunzatoare bostanoase si varzoase.

Pregatirea terenului

Semanatul trebuie sa se faca intr-un pat germinativ bine pregatit, lipsit de buruieni.

Aratura se face la o adancime de cel putin 20-25cm din toamna (in cazul infiintarii culturii in primavara), sau doar inainte de semanat pentru cultura infiintata din toamna. Cel mai bun pat germinativ este cel care are stratul superficial de 5-10cm foarte bine pregatit.

In cazul in care se infiinteaza cultura de toamna, se recomanda sa se efectueze irigarea de aprovizionare prin aspersie cu o norma de 250-300m3 apa/ha, aceasta in scopul asigurarii unei umiditati optime a solului.

Inainte de efectuarea araturii se recomanda fertilizarea de baza cu fosfor si potasiu, cantitatile de ingrasaminte necesare se vor stabili in functie de gradul de fertilitate al solului (stabilit in urma efectuarii cartarii agrochimice).

Dupa efectuarea araturii, se marunteste terenul cu grapa cu discuri sau cu combinatorul, in functie de calitatea araturii si de umiditatea solului, in asa fel incat sa se asigure o maruntire cat mai buna si uniforma pe adancimea de 8-10cm. Acest lucru se efectueaza in cazul in care se infiinteaza cultura din toamna.

Daca se amplaseaza cultura de ceapa dupa tomate, ardei, vinete, care elibereaza terenul tarziu, se lasa terenul doar arat peste iarna. Daca solul nu se zvanta usor primavara foarte devreme (februarie-martie), recomandam sa se pregateasca terenul din toamna si sa se modeleze astfel incat primavara, cel tarziu in prima decada a lunii martie sa se poata semana. Luand aceasta masura, se pot infiinta, de cele mai multe ori, culturile cu circa 10-12 zile mai devreme decat atunci cand terenul se pregateste primavara. Primavara devreme, imediat ce solul permite, inainte de semanat, se distruge crusta si se afaneaza solul superficial printr-o trecere cu o grapa cu colti reglabili.

Infiintarea culturii

Perioada optima de semanare difera in functie de tehnologia aplicata:

pentru tehnologia cu trecerea culturii peste iarna, se recomanda ca semanatul sa se efectueze in perioada 15 august-15 septembrie;

pentru tehnologia cu infiintarea culturii prin semanare in primavara, se recomanda ca semanatul sa se efectueze primavara cat mai devreme posibil, in prima decada a lunii martie si chiar in ultima decada a lunii februarie;

Se pot infiinta culturi si inainte de venirea inghetului (in a doua parte a lunii noiembrie), in asa fel incat smanta sa ierneze in sol fara a germina, pana la venirea primaverii. Aceasta metoda este mai putin practicata pentru ca este riscanta, samanta poate sa germineze si sa inghete, cultura fiind compromisa.

Semanatul (infiintarea culturii) este una din cele mai importante lucrari, de modul in care se realizeaza depinde in cea mai mare parte reusita culturii.

Trebuie acordata o mare atentie urmatoarelor aspecte: sortimentul utilizat, cand semanam, cu ce semanam, calitatea patului germinativ, adancimea de semanat, cantitatea de samanta folosita, schema de infiintare a culturii (distanta intre randuri, intre plante pe rand, intre benzi, numar de randuri pe strat).

Nu se recomanda a se utiliza samanta necertificata, produsa fara a se fi respectat schema de producere a semintei de ceapa. Recomandam utilizarea de samanta din soiurile si hibrizii prezentati.

Cunoscandu-se dificultatea acestei specii la rasarire, se cere ca solul sa fie bine pregatit, maruntit. Nu se recomanda a se semana intr-un teren cu bulgari.

De asemenea, nu se va semana niciodata la o adancime mai mare de 2-2,5cm.

Cantitatea de samanta utilizata la hectar difera in primul rand in functie de schema de infiintare a culturii, si de cat este de performanta semanatoarea.

Se recomanda a se utiliza la semanat semanatori de precizie pentru seminte mici, mecanice sau pneumatice. Prin utilizarea acestor semanatori se vor elimina acele lucrari costisitoare care se recomanda in majoritatea manualelor de legumicultura:completarea golurilor si raritul manual. De asemenea, se va realiza o economie de samanta la hectar de cel putin 2-3kg.

In prezent, in tara nu se fabrica o semanatoare de precizie pentru seminte mici care sa semene pe o banda de un metru 5-6 randuri distantate la 20-25cm. Recomandam producatorilor de ceapa achizitionarea de semanatori fabricate in Germania, Italia, Anglia. Mecanismul de distribuire a semintelor este de tip mecanic, format din discuri cu alveole sau benzi perforate. Sunt cele mai accesibile ca pret, (cele pneumatice sunt mult mai scumpe), si prezinta avantajul ca se pot infiinta culturi de ceapa si pe suprafete mici. Mai prezinta avantajele ca sunt prevazute cu tavalugi pentru tasarea solului inainte si dupa semanat, de asemenea sunt prevazute cu fertilizatoare reusindu-se sa se administreze localizat o doza de ingrasaminte chimice concomitent cu semanatul.

In ceea ce priveste schemele de infiintare a culturii de ceapa, aceasta se poate face pe teren modelat in straturi avand latimea de 1m., despartite intre ele prin rigole cu latimea la suprafata solului de 46cm. (fig.1).

Modelarea terenului cu masinile de modelat este justificata in cazul cand irigarea culturilor se face pe rigole.

In cazul in care irigarea culturii se face prin aspersie, nu mai este justificata formarea de straturi prin deschiderea de rigole cu masina de modelat solul, acestea putandu-se forma prin urmele lasate de rotile tractorului L-445, reglate la ecartament de 150cm., rotile tractorului mergand urma pe urma, in suveica. Prin aceasta, terenul este folosit mult mai rational, pe fiecare strat putandu-se semana 5 randuri cu distanta intre randuri de 25cm (fig. 2), sau 6 randuri cu distanta intre randuri de 20cm (fig. 3). Prin marirea numarului de randuri pe strat cu 1-2, productia la hectar se mareste considerabil.

Distanta plantelor pe rand se recomanda sa fie de 3-3,5cm.

Cantitatea de samanta/ha depinde de cat de performanta este masina de semanat, de tipul de samanata folosit (calibrata, drajata), de tipul de sol, de conditiile locale de clima, de schema de infiintare a culturii, aceasta in nici un caz sa nu depaseasca 5 kg/ha.

Daca semanatul se efectueaza cu semanatori care nu sunt prevazute cu tavalugi, se recomanda efectuarea unei tavalugiri pentru a pune mai bine semintele in contact cu solul, in felul acesta asigurandu-se o rasarire mai uniforma.

Intretinerea culturii

Lucrarile de intretinere constau in: erbicidat, irigat, fertilizat, prasit, combaterea bolilor si daunatorilor.

Erbicidatul

Este una din lucrarile esentiale de care depinde in foarte mare masura reusita culturii.

Este foarte importanta erbicidarea care trebuie efectuata imediat dupa semanat. Aceasta erbicidare se va face dupa efectuarea semanatului, nu mai tarziu de prima saptamana inainte ca ceapa sa rasara, de preferat cand solul este umed (chiar daca se intarzie cateva zile), in conditii racoroase. Trebuie avuta de asemenea, mare atentie la doza care se aplica pentru ca daunele cauzate culturii de ceapa sa fie minime, contactul cu erbicidele fiind intotdeauna periculos, in special contactul radacinilor firave, superficiale din primele faze de vegetatie, care va duce la intarzierea cresterii, producand amanarea timpului de recoltare, si, in ultima instanta, scaderea productiei si a calitatii.

Buruienile au fost si sunt dusmanii de temut a producatorilor de ceapa, din care cauza cu mare greutate a fost adoptata aceasta tehnologie prin semanare direct in camp. De multe ori cultura a fost compromisa atat din cauza ca s-a aflat pe terenuri cu grad foarte mare de imburuienare, cat si din cauza faptului ca deseori au fost folosite erbicide expirate sau nu au fost administrate corespunzator.

Erbicidarea preemergenta va fi efectuata folosindu-se erbicidul STOMP 6l/ha, administrat printr-o pulverizare fina, foarte uniforma pe suprafata solului, formandu-se o pelicula fara a aparea benzi de suprapunere (fitotoxice pentru ceapa), sau benzi neerbicidate.

Erbicidul STOMP administrat preemergent formeaza o pelicula cu valoare reziduala lunga care distruge buruienile cand incearca sa treaca prin aceasta. Pentru o actiune cat mai indelungata in timp a acestui erbicid se recomanda a nu se interveni prea des cu lucrari mecanice de afanare a solului si de distrugere a buruienilor sau prasile manuale care distrug pelicula erbicidala anuland efectul erbicidului.

Cand efectul erbicidului STOMP inceteaza, incep sa apara buruieni care se vor distruge in primele faze de vegetatie prin erbicidarea postemergenta cu GOAL.

Pentru buna combatere se aplica GOAL cand buruienile sunt in stadiul de 2-4 frunze (maximum 7-10cm inaltime). Buna acoperire cu erbicid si umectarea buruienilor sunt esentiale pentru eficienta maxima in combatere. Cat este posibil se va evita deranjarea solului in vederea folosirii activitatii reziduale a erbicidului ajuns pe sol pentru o perioada mai lunga.

Erbicidul GOAL combate peste 18 specii de buruieni dicotiledonate si o parte din buruienile monocotiledonate. Se va aplica 0,75-1,0 l/ha GOAL in 300-500 l solutie/ha. In cazul in care dupa o perioada de timp va apare un al doilea val de crestere al buruienilor, un nou tratament de 0,5-0,75 l/ha va fi suficient pentru a le distruge.

Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate se va folosi erbicidul FUSILADE FORTE 1 l/ha. Pentru eficienta maxima acesta nu se administra in conditii de seceta sau umiditate excesiva, se va aplica in perioada de crestere vegetativa intensa a buruienilor monocotiledonate (cand au 4-5 frunze). O pulverizare fina sporeste efectul produsului asigurand o buna acoperire a buruienilor.

Irigarea se recomanda a se efectua pe rigole, cand ceapa se cultiva pe suprafete mici, si prin aspersie, care da rezultatele cele mai bune, asigurand o aprovizionare uniforma a solului cu apa.

Daca la ceapa din arpagic umiditatea din sol trebuie sa fie constanta (70-80% din capacitatea de camp), pe tot parcursul perioadei de vegetatie, la ceapa semanata direct, umiditatea in sol variaza in functie de faza de vegetatie. Dupa cum se cunoaste, in faza a II-a de crestere a plantelor (aparitia primei faze adevarate), acestea incep sa-si pregateasca singure hrana.

Aceasta este perioada cea mai critica pentru plantulele de ceapa, si impune o umiditate in sol de 80-90% din capacitatea de camp, si cantitati insemnate de substante nutritive in stratul superficial al solului.

Dupa aceasta faza, umiditatea solului trebuie sa fie constanta, 70-80% din capacitatea de camp, pana la sistarea completa a cresterii frunzelor in sistemul radicular, dupa care trebuie sa scada la 60-70% pana la recoltare.

Nu se poate recomanda aplicarea unui anumit numar de udari pe timpul perioadei de vegetatie, acesta depinzand de numarul si volumul precipitatiilor care au loc de la rasarire la sistarea completa a cresterii frunzelor si a sistemului radicular.

In cazul infiintarii culturii de toamna, dupa semanat este necesar sa se irige, pentru a realiza o germinatie rapida si uniforma.

Daca toamna este uscata, plantele tinere nu vor forma 3-4 frunze pana la inghet fara o irigare adecvata. In mod normal, primavara ceapa care a trecut peste iarna nu are nevoie de irigatie, dar in cazul unei primaveri uscate, acest lucru este necesar.

Fertilizarea

Trebuie sa se bazeze pe testele de laborator (analize) ale solului facute atat inaintea semanatului cat si in timpul perioadei de vegetatie. Este important sa se tina seama si de numarul de plante care trebuie hranite. De asemenea, dozele si momentele de aplicare a ingrasamintelor difera si in functie de tehnologia aplicata: daca cultura se infiinteaza in toamna sau in primavara.

In cazul semanatului din toamna unui sol obisnuit i se va administra inaintea semanatului 50-60kg P2O5/ha, 180kg K2O/ha si 65kg N/ha. In cazul in care se seamana cu o semanatoare prevazuta cu fertilizatoare, atunci se recomanda ca azotul sa se administreze o data cu semanatul localizat pe rand, nu mai mult de 50kg azotat de amoniu la hectar.

Recomandam a se folosi doar 1/3 de N inainte de semanat sau in momentul semanatului si 2/3 cand plantele pornesc din nou in crestere dupa perioada de iarna, la inceputul lunii martie 30kg N/ha, si apoi la jumatatea lunii aprilie 55kg N/ha. Plantele pot intra in iarna cu un sistem radicular puternic si un habit scurt. Daca se foloseste in toamna prea mult azot, acesta poate reduce rezistenta la inghet a plantelor. Trebuie avut grija la fertilizarea cu potasiu deoarece acest element mineral este necesar pentru toleranta la inghet. In cazul semanatului din primavara recomandam aplicarea azotului in etape: 2/3 inainte de semanat sau o data cu semanatul si 1/3 cand plantele de ceapa au atins o inaltime de aproximativ 10cm.

In baza analizelor se recomanda ca in stratul de sol (cca 30cm adancime) sa se aplice o cantitate totala de maxim 180kg N/ha.

Aplicarea unei cantitati mici de N inainte de semanat va avea ca rezultat obtinerea unor plante tinere neuniforme.

Azotul in exces poate cauza gatuiri si ingrosari ale frunzelor, foliaj abundent, precum si bulbi mici si de o calitate mai slaba ce nu garanteaza o pastrare buna. Acesti bulbi sunt de asemenea mai usor atacati de boli.

Lipsa fosforului asimilabil din solutia solului poate cauza o slaba maturizare a plantelor. In acord cu rezultatele analizelor de sol se pot administra 200-220kg P2O5/ha atunci cand solul este foarte sarac in fosfor. In mod normal se vor adminstra 90-120kg P2O5/ha. Pentru aceasta se recomanda 450-500kg superfosfat/ha.

Absenta potasiului din sol poate cauza incetinirea cresterii, ingrosarea gatului, un verde foarte inchis si aparitia unor necroze pe marginile frunzelor imbatranite. Se pot administra peste 440kg K2O/ha pe solurile fara potasiu disponibil. Normal se administreaza 200-225kg K2O/ha, ceea ce reprezinta aproximativ 550kg sulfat de potasiu si 30% magneziu necesar pentru echilibru cu potasiu.

Lipsa magneziului disponibil se observa foarte bine atunci cand foliajul este redus, cu frunze atarnate si striatii galbene pe frunze. Deficienta de magneziu se poate manifesta pe solurile calcaroase usoare si pe solurile cu prea mult fosfor. O fertilizare foliara cu 1,5% solutie de sulfat de magneziu, aplicata seara inainte de apusul soarelui va preveni aparitia unor simptome nedorite pe frunze si poate rectifica deficitul.

Afanarea solului in timpul perioadei de vegetatie este foarte importanta si se realizeaza prin prasile mecanice si daca este cazul manuale (numai daca trebuie distruse buruienile). In urma unor ploi torentiale sau a efectuarii irigatiilor prin aspersie se poate forma o crusta puternica la suprafata solului care favorizeaza acumularea de bioxid de carbon in sol la nivelul radacinilor, inhiband absorbtia apei si a sarurilor minerale.

Aceasta lucrare este bine sa se faca la timp cand solul are umiditatea optima si la o adancime de pana la 8-10cm. Nu este bine sa se intarzie efectuarea acestei lucrari pentru ca daca aceasta lucrare se executa cand solul a format crusta groasa, exista riscul ca bucatile de crusta sa acopere plantele de ceapa, iar buruienile aflate pe aceste bucati continua sa vegeteze, mai ales daca la putin timp dupa prasit cad precipitatii sau se iriga.

Aceasta lucrare de afanare a solului si de distrugere a buruienilor in cadrul tehnologiei modernizate pe care o prezentam, trebuie sa se efectueze cu un cultivator cu latimea de lucru de 1,5m. In prezent, in tara noastra nu avem un cultivator cu latime de lucru de 1,5m, care sa lucreze la prasit strat cu start, culturi semanate in benzi de un metru pe 5 sau 6 randuri.

Fabricarea acestui cultivator nu ridica probleme deosebite, intrucat toate reperele care intra in compunerea lui sunt in fabricatie de serie, putandu-se face chiar zonal in cadrul oricarei ferme.

Cultivatorul va fi realizat cu 7 sectii, cu 5 sau 4 pentru prasit intre randuri iar 2 sectii, pentru prasit urmele lasate de rotile tractorului.

In fig.4 se prezinta schema de montare a sectiilor de lucru pe bara cultivatorului, cand acesta este folosit pentru intretinerea culturilor semanate in banda cu 5 randuri distantate la 25cm, iar in fig.5 cand randurile sunt semanate in banda de 1 metru dar pe 6 randuri distantate la 20cm. In ambele variante s-a avut in vedere si zona de protectie de 5cm fata de randul de plante.

Pe cele 4 sau 5 sectii, cand prelucreaza terenul intre randurile de plante se pot monta cutite de extirpare tip sageata cu latimea de lucru de 100mm sau 150mm pentru distrugerea buruienilor, sau cutite dalta pentru afanarea solului la 8-10cm cu latimea de lucru de 25mm.

Pe sectiile care prelucreaza terenul intre benzi (urmele rotilor) se monteaza un cutit sageata mare pentru prasit, iar cand se doreste executarea de rigole pe care sa ruleze rotile de la masina de recoltat, pe acelasi cutit se monteaza doua cormane stanga-dreapta care transforma cutitul intr-o rarita pentru deschis rigole.

Tot pe aceasta sectie se mai pot monta cutite de extirpare unilaterale, pentru prelucrat solul de la marginea benzii.

In cadrul acestei tehnologii modernizate, daca erbicidele administrate cu multa competenta isi dovedesc eficacitatea, nu mai este nevoie sa se efectueze prasile manuale. Acestea se vor aplica la aceasta cultura ori de cate ori este nevoie pentru distrugerea buruienilor de pe randul de plante si pentru afanarea solului.

Afanarea solului se face mult mai economic mecanic, iar daca distrugerea buruienilor se face cu succes pe cale chimica utilizand cele mai eficace erbicide, atunci economiile vor fi semnificative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *