1355997_apples_3.jpg

Tehnica recoltarii merelor

Prin această operaţiune tehnologică, se urmăreşte evitarea deprecierilor calitative ale fructelor, precum şi vătămarea lor. Pentru a se obţine aceste desiderate trebuie să se respecte câteva reguli generale de bază:

– starea vremii să fie corespunzătoare, evitându-se orele cu rouă, arşiţă, ploaie etc.;

– detaşarea fructelor pentru consumul în stare proaspătă se face cu peduncul exercitându-se o presiune cât mai redusă asupra fructelor în momentul desprinderii de pe plantă;

-să se evite lovirea, zdrobirea sau ruperea de ţesuturi la aşezarea fructelor în ambalajele de cules sau la deversarea lor în recipientele de transport sau păstrare îndelungată.

Când se utilizează recoltarea manuală sau semimecanizată, fructele se vor recolta de la periferie spre interiorul coroanei şi de la bază spre vârful acesteia. Merele se recoltează în saci de recoltat care se golesc în lăzi-containere aşezate direct pe mijlocul de transport. Se evită astfel staţionarea fructelor în livadă iar productivitatea muncii creşte cu 12-15%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *