1134584_grapes.jpg

Taierea de formare pe tulpina semiinalta si inalta guyot pe tulpina

In primii doi ani taierile sunt asemanatoare cu cele de la tulpina inalta Cordon uni sau bilateral.

In anul al III-lea coarda ce se alege pentru formarea tulpinii se taie la 0.7 m inaltime si se orienteaza vertical, legandu-se de arac. Cand ochii pornesc in vegetatie se lasa primii 3-4 de la capatul superior al coardei, iar restul se suprima. Primii 3-4 ochi vor da lastari ce vor contribui la formarea coroanei. In anii IV si V se formeaza 4 verigi de rod ale caror coarde se conduc orizontal pe sarma.

PERGOLA CU STREASINA

Este un sistem de cultura indicat pentru gospodariile care dispun de suprafete mai mici. In acest caz, vita de vie conduce sub forma de tulpina verticala la inaltimea de 1-1.2m, de unde se continua cu un cordon orizontal pe care se lasa 4-5 verigi de rod (cordite de 4-6 ochi sau coarde de 10-12 ochi si cepi de 2 ochi). Se pot realiza si pergole cu brate si cordoane duble (cu 2 stresini), fie prin plantarea a 2 vite la groapa si formarea a 2 cordoane paralele, sau prin bifurcarea superioara a aceleiasi tulpini. Modul de obtinere a acestui sistem inalt este asemanator cu acele descrise anterior.

PERGOLA RATIONALA

Se poate folosi cu bune rezultate pe lana casa, sub forma de tulpina inalta de 1.5-2m care se prelungeste cu cordoane dispuse sub forma de rozeta. Pe un cordon se lasa 2-6 verigi de rod, formate din 2-6 cepi de 2 ochi si 2-6 coarde de rod de 10-12 ochi. Modul de obtinere este asemanator cu cele descrise anterior.

FORME DE CULTURA ARTISTICE PALISATE

In afara acestor forme de cultura denumite in general clasice, cu tulpina semiinalta, in curtile si in gradinile familiale, mai ales de la orase (si uneori si de la sate) se mai intalnesc o serie de forme de cultura denumite forme de conducere si cultura artistice – palisate ca: chioscuri circulare, coviltir, sisteme de bolte peste alei si drumuri, sisteme de conducere pe ziduri si garduri, sistem de conducere sub forma de bolta romaneasca, sistem de conducere pergola inchisa si alte forme artistice-palisate.

INSTALAREA MIJLOACELOR DE SUSTINERE

La formele de conducere seminalta si inalta se instaleaza, de asemenea, in primavara sau toamna anului al II-lea, potrivit cu forma de conducere aleasa, sistemul de sustinere. Spalieri cu sarme orizontale pentru cordonul orizontal si Guyot pe tulpina, spalieri verticali (cu streasina simpla si dubla) pentru pergola simpla sau dubla, ca si pentru pergola rationala. Exceptand bolta sau pergola rationala, celelalte mijloace de sustinere se instaleaza la fel ca la cultura obisnuita. Deosebirile ce apar se refera la lungimea bulimacilor, care este mai mare (circa 2-2.5m) deasupra solului, la inaltimea primei sarme de la sol (0.7-0.8 m pana la 1.20-1.50m), care este simpla si mai groasa – denumita si portanta – si a celorlalte sarme duble (departate unele de altele cu circa 30-40 cm).

La conducerea pe bolta (pergola rationala), pe capetele bulimacilor se fixeaza sarma mai groasa (circa 3 mm), peste care se formeaza un fel de retea din sarma mai subtire (1.5-2mm), cu ochiuri de 40-50 cm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *