Taciunele stiuletilor de porumb

1064308_corn Cel mai frecvent aceasta boala apare la stiuletii de porumb si la panusile acestora. Cand planta a fost atacata, se poate observa cu ochiul liber pe organele florale ale ei, acestea transformandu-se in totalitate intr-o masa neagra de clamidospori.

De asemenea, stiuletii vor capata o forma ovaloida.

Acest agent patogen se gaseste stiintific sub denumirea de Sorosporium Holgi Sorghi si este reprezentata printr-o ciuperca care rezista la sol pana la opt ani de zile, in tot acest timp nepierzandu-si viabilitatea. Germenele se produce in general primavara, dupa germinare si in parcurgerea fazei sexuale. Atunci se formeaza zona de infectie care ataca toate plantele in timpul rasaririi. In cazul in care boala nu se trateaza rapid, infectia se extinde foarte repede asupra intregii productii, mai ales daca este cultivata pe o suprafata mare de teren. Procesul de infectie este in general favorizat de temperatura de peste 15 grade Celsius si daca solul este foarte uscat, acesta fiind sub 50% din capacitatea de apa pentru camp fata de cat ar fi normal.

Recomandat este sa incercati sa preveniti aparitia taciunelui stiuletilor de porumb, mai degraba decat sa combateti infectia in sine. In acest sens va trebui sa rotati cultura si sa nu mai plantati porumb acolo macar vreme de doi sau trei ani, sa dezinfectati solul si sa evitati plantarea porumbului pe terenuri infestate sau sa cultivati hibrizi de porumb care sunt rezistenti in fata acestei boli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *