Taciunele porumbului

1162996_corn Taciunele porumbului este cea mai cunoscuta si mai raspandita boala a porumbului. Aceasta poate sa apara absolut toate organele aeriene ale cerealei, sub forme si marimi diferite, asemanandu-se cu unele tumori, care contin masa acestei ciuperci.

In cazul in care taciunele apare pe tuplina porumbului sau pe stiulete, paguba poate fi foarte mare deoarece se va ataca toata recolta. La inceput tumorile prezinta o culoare alb siedefata si pe masura ce trece timpul, acestea capata o culoare brun inchis. Cand se sparg, se elibereaza poii ciupercii si toata recolta este compromisa, ciupercile raspandindu-se foarte rapid si pe o suprafata foarte mare de teren. Acest atac duce la perturbarea metabolismului glucidic al porumbului. Stiintific acest agent patologic se denumeste Ustilago Maydis. Ciuperca prezinta sporii de forma sferica, avand un diametru de aproximativ 7 mm. Dupa perioada de repaus din timpul iernii, daca pamantul nu este tratat sa scape de ciuperci, acesta se va raspandi pe tot solul, chiar daca pe suprafata lui nu se mai gaseste nici o planta nerecoltata sau alte buruieni.

Factorii care duc la aparitia taciunelui porumbului sunt umiditatea excesiva, loviturile de grindina, caldura foarte mare sau daca apar rani adanci in urma lucrarilor mecanice sau manuale. Pentru a se preveni aparitia acestei boli va trebui sa strangeti si sa distrugeti prin ardere toate resturile de plante care au fost atacate de boala dupa recoltare, sa rotiti cultura si sa reveniti pe acelasi teren abia dupa ce trec aproximativ cinci ani de zile. De asemenea, evitati ranile mecanice ale plantelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *