1205999_hydroponic_horticulture_5.jpg

Substante nutritive pentru culturile hidroponice

Substante nutritive pentru culturile de agregat
In acest tip de culturi pot fi folosite aceleasi substante care se utilizeaza la culturile pe apa. Exista mai multe tehnici ce pot fi folosite pentru a aplicat solutiile pe plante. Pentru vasele mai mari, de obicei se foloseste o pompa pentru a le umple pana la 3 cm de buza de sus. Cand pompa este oprita, lichidul se scurge inapoi in rezerva, lasand mediul de agregat umed. Se poate folosi un ceas pentru a porni si opri pompa la intervale dinainte stabilite.

Pentru vasele mai mici se poate utiliza un sistem simplu format dintr-o galeata de 18 litri asezata pe un scripete si cu un furtun atasat. Cand vine momentul de udare a plantelor, galeata se ridica si solutia nutritiva va curge singura; cand vasul este plin dupa cum am explicat mai sus, galeata se coboara. Aceasta metoda de udare este cea mai buna pentru materialele agregate poroase, cum este prundisul, si mai putin recomandat in cazul in care sunt folosite si materiale organice ca turba.

La amestecurile cu materiale organice si cand e vorba de vase mici precum cutii de conserve, borcane, plantele pot fi udate manual, turnand lichidul pe suprafata mediului. Nu uitati ca aceasta operatie trebuie facuta odata la cateva intervale de timp. Excesul de solutie se va scurge prin gaurile de la fundul ghivecelor, asa ca in aceste cazuri nu este nevoie de circulatia “apei”.

Amestecuri gata preparate
O tehnica destul de des intalnita este folosirea fertilizatorilor din comert pe post de substante nutritive.

Pe masura ce planta creste este nevoie sa adaugati mai multe elemente nutritive, din cand in cand. Din nou, se pot face mai multe amestecuri, dar cea mai usoara modalitate este es folositi un fertilizator solubil din comert. Doua exemple in acest sens, pentru udarile saptamanale, sunt un fertilizator 20-20-20, folosit in concentratie de 200 g la 400 l apa, sau un fertilizator de tip 25-5-20, 200 g la 400 l apa. In ceea ce priveste planificarea pe saptamani a acestora, se recomanda sa folositi in primele 3 saptamani fertilizatorul 20-20-20 si apoi celalalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *