1097087_onions_and_garlic.jpg

Soiurile si hibrizii de ceapa in Romania

Alegerea celor mai bune cultivare are o importanta covarsitoare asupra cresterii eficientei economice a acestei culturi.

Catalogul oficial al soiurilor (hibrizilor) de plante de cultura din Romania cuprinde un numar de 25 cultivare (soiuri si hibrizi) de ceapa din care 14 (56%), sunt creatii autohtone.

Dintre acestea, un numar de 10 soiuri si 12 hibrizi sunt recomandati pentru culturile care se infiinteaza prin semanare direct in camp. Dintre acestia, ponderea cea mai mare o are in cultura soiul romanesc Diamant (omologat in 1977). Majoritatea soiurilor si hibrizilor straini introdusi in tara noastra dupa anul 1995, desi valorosi sub toate aspectele, nu se cultiva inca pe suprafete prea mari. Un numar de 8 soiuri si hibrizi romanesti au fost inregstrati in Catalogul oficial incepand cu anul 2000 si nu s-au extins in productie, timpul necesar pentru obtinerea de samanta fiind prea scurt.

In conformitate cu legislatia in vigoare, toate tarile din Uniunea Europeana pot sa-si comercializeze soiurile si hibrizii in tarile din Comunitatea Europeana cu conditia ca acestia sa fie inregistrati in Catalogul oficial al tarii respective (unde a fost obtinut cultivarul). Prin aceasta se da posibilitatea ca un fermier sa cultive cu usurinta cele mai performate cultivare.

Nu recomandam utilizarea de samanta produsa fara a se respecta regulile ce se impun in producerea de samanta, samanta produsa de firme sau producatori neautorizati.

Din dorinta unor producatori de a face economii la infiintarea culturii de ceapa, acestia utilizeaza astfel de samanta, si rezultatele sunt modeste atat in ceea ce priveste nivelul productiei obtinute, cat si calitatea acesteia. Prezentam principalele caracteristici ale soiurilor si hibrizilor romanesti si straini care exista in Catalogul oficial 2002.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *