933835_grapes.jpg

Soiuri pentru vinuri rosii

1. Operto. Soi productive ce poate fi cultivat intr-un areal mai larg avand o maturare mai timpurie. Strugurii sunt cilindro-conici, mijlocii ca marime, cu boabele sferice, de marime mijlocie si culoarea neagra-albastruie. Productia este mare, sunt de consum current.

2. Merlot. Este un soi raspandit in toate podgoriile tarii pentru productia sa ridicata cat si pentru calitatea vinurilor sale deosebite. Strugurii sunt de forma cilindrica, cu boabele mici-mijlocii ca marime, colorate in negru, cu multa pruina. Da productii mari si vinuri rubinii, destul de armonice si intens colorate de calitate superioara.

3. Cabernet Sauvignon. Este unul din cele mai valoroase si mai raspandite soiuri pentru vinuri rosii din tara si din lume. Da vinuri de inalta calitate, desi productia este potrivita. Este un soi sufficient de rezistent la boli si mucegai.

4. Feteasca neagra. Este un soi raspandit mai mult in Moldova unde da vinuri de aleasa calitate si foarte armonice. Strugurii sunt cilindrici, uni si biaipati si desi in boabe, bobul este rotund, mijlociu, negru-albastrui. Desi da productii ceva mai mici, vinurile sunt de calitate superioara, foarte echilibrate, de culoare rosie-rubinie si adesea cu rest de zahar.

5. Babeasca neagra. Este un soi romanesc, foarte raspandit in podgoriile din sudul moldovei: Nicoresti, Ivesti si Calmatui, ultimele doua fiind pe nisipuri. Strugurii sunt ramurosi, cu boabele asezate rar. Da productii destul de mari si vinuri rosii destul de echilibrate ca nuanta si armonie.

6. Cadarca. Este un soi raspandit in podgoriile Banatului si Transilvaniei. Strugurii sunt cilindrici, cu boabe mijlocii ca marime, rotunde, negre-violacee. Da productii mari si vinuri de calitate buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *