392405_grapes.jpg

Soiuri de vita de vie hibrizi

1. Noah (Niva, Capsunica sau Fraga). Este un soi raspandit mult la noi in tara. Strugurii sunt mijlocii ca marime, cu boanele rotunde, cu pielita groasa, cu miez vascos care se separa de pielita foarte usor. La coacere boabele se scutura. Prezinta rezistenta la mana, seceta si ger.

2. Delaware. Este un soi raspandit mai mult in Transilvania si nordul Moldovei. Strugurii unt mici, cilindro-conici, desi in boabe. Este rezistent la ger si filoxera si mai putin la mana.

3. Othelo. Este cunoscut I sub numele de Fraga neagra, raspandit in toata tara si se foloseste de multe ori ca vita ornamentala pentru umbrit chioscurile. Este viguros si da productii mari. Strugurii sunt mari, aripati, cu boabe negre, mari, carnoase, cu aroma de fraga. Este mai putin rezistent la boli.

4. Isabella (Capsunica). Este un soi mai raspandit in Transilvania, Oltenia si Dobrogra. Este foarte productive, dar cu un gust puternic foxat (greoi).

5. Lidia (Capsunica roza). Strugurii sunt de marime mijlocie cu boabe mari, ovale, de culoare rox, cu pielita groasa, se poate folosi si ca strugure de masa.

6. Terras 20. este unul din cei mai raspanditi struguri hibrizi producatori directi din tara noastra. Strugurii sunt mici, conici sau cilindro-conici, aripati, cu boabe mici, rare, rotunde, de culoare rosit si aproape fara gust foxat. Se coace foarte devreme, prin august.

7. Seibel 1. strugurii sunt de marime mijlocie, conici, cu boabele putin ovale, de culoare neagra, cu miezul carnos si placut la gust. Se matureaza devreme si da productii foarte mari de struguri, circa 4kg la butuc.

8. Seibel 1000. este cel mai raspandit si apreciat strugure din vitele de hibrizi producatori directi 0 atat pentru struguri de masa, cat si pentru vin. Strugurii sunt de forma cilindrica, de marime mijlocie, mai ales submijlocie, cu boabe negre, rotunde, zemoase si dulci. Da vinurile cele mai bune si intens colorate dintre toti hibrizii.

9. Couderc. Are struguri mici, conici, cu boabele marunte, de culoare neagra, cu miezul puternic colorant si gust placut, nefoxat.

10. Jacquez. Este un soi de struguri de culoare roza spre negru, cu boabe rare, de marime mijlocie, da productii mijlocii si vinuri bune.

11. Rayon d’or. Are strugurii mici, desi in ciorchine, cu boabele rotunde si pielita alba, fara gut foxat.

12. Flot d’or. Prezinta struguri mari, cu boabele ovoidale, asemanatoare cu cele de la Afuz-Ali. Miezul crocant si cu un gust placut. Este cel mai valoros hybrid ca strugure de masa desi nu este prea rezistent la mana.

13. Ferdinand Lesseps. Este unul dintre cei mai buni si raspanditi hibrizi. Prezinta struguri mijlocii spre mari, cu pielita subtire si pulpa suculenta. Da productii mari, sustinute si de buna calitate, cu un gust discret, mai mult aromat decat foxat.

Vitele de hibrizi producatori directi au fost si inca sunt mult raspandite in gospodariile populatiei, deoarece se pot inmulti foarte usor, prin butasi simpli, fara altoire (adica o bucata de coarda de un an cu 2-3 ochiuri pusa in pamant la inradacinat), prezinta rezistenta foarte ridicata si unii chiar absoluta la mana, nemaifiind necesara stropirea cu zeaza bordeleza. Productia este in general buna, desi se pastreaza mai greu si mai putin timp.

Unele soiuri dau si struguri de masa foarte apreciati, fara cheltuielile si munca depusa la vitele nobile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *