1325793_grapes_on_vine.jpg

Soiuri de struguri pentru vinuri albe – partea 2

1. Muscat Ottonel. Face parte din categoria soiurilor pentru producerea vinurilor aromate albe. Strugurii sunt cilindrici, cu boabele rotunde, de marime mijlocie, cu pielita verde-galbuir, acoperita cu multa bruma, care ii imprima o nuanta albicioasa. Miezul este crocant, semizemos si cu gust aromat. Da vinuri foarte aromate si adesea dulci. Este indicat atat ca soi de vin aromat, cat si ca soi de masa.

2. Creata de Banat. Creata sau Riesling de Banat este un soi de struguri pentru vinuri albe, de larg consum si de mare productie. Strugurii sunt de marime mici-mijlocii. Boabele au forma sferica si sunt asezate des in ciorchine. Este un soi rezistent la seceta si ger si se preteaza la taieri scurte, in cepi de 2-3 ochi. Da productii mari, in jur de 10-12000kg struguri la hectar. Este raspandit in toate podgoriile Banatului.

3. Galbena de Odobesti. Este un soi romanesc foarte raspandit in podgoriile din sudul Moldovei. Strugurii sunt cilindro-conici, cu boabele sferice, de marime mijlocie, sufficient de indesate pe ciorchine. Da productii foarte mari, si vinuri de consum current.

4. Zghihara de Husi sau Galbena de Husi. Este un soi raspandit mai ales in podgoriile centrale ale moldovei (Husi). Strugurii sunt ramurosi, mijlocii ca marime, neuniformi, cu primele 1-2 ramificatii foarte dezvoltate, dand aspectul unui strugure cu inca 1-2 strugurasi laterali mai mici. Boabele sunt neuniforme ca marime, de la mici la mijlocii, foarte multe margeluite si unele chiar meiate de forma sferica, cu pielita verde-galbuie si adesea patate ruginiu pe partea insorita. Strugurii sunt in genere ramurosi, cu boabele rare pe ciorchine, fiind foarte usor atacati de mucegai. Da productii mari si foarte mari si vinuri slab alcoolice (8%) de consum current, cam acidulate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *