1099184_grapes.jpg

Soiuri de struguri de masa – partea 1

1. Perla de Csaba (Muscat Perla de Csaba). Este un soi extratimpuriu, cu perioada de maturare in a doua jumatate a lunii iulie. Strugurii sunt de marime mijlocie, de forma sferica, de circa 100g, cu boabele de marime mijlocie, de forma sferica spre ovoidala, de culoare galbena, rumenite la coacerea deplina si destul de indesate pe ciorchine. Pulpa prezinta aroma de Muscat. Poate fi cultivat in toata tara. Cele mai bune rezultate le da in sudul tarii, unde se coace cel mai devreme.

2. Regina viilor. Este un soi cu maturare timpurie, in prima jumatate a lunii august. Strugurii au greutatea de circa 250g, cu boabele mari, rotunde, de culoare galben-auriu si cu un discret gust de tamaios. Poate fi cultivat cu deosebire in sudul tarii.

3. Cardinal.Soi timpuriu ce se coace la inceputul lunii august. Strugurii au o greutate de circa 200g, cu boabele mari, rotunde, de culoare rosie-violacee. Miezul este carnos, crocant. Este un soi deosebit de productive, insa foarte sensibil la ger. Din aceasta cauza, este indicat numai in sudul tarii si numai in cultura joasa, protejabila peste iarna, prin ingroparea coardelor.

4. Chasselas dore. Se coace in a doua jumatate a lunii august. Strugurii au in medie 150-200g greutate, cu boabe de marime mijlocie, rotunde. La coacerea deplina pielita capata culoarea galben-aurie, uneori cu pete ruginii. Se poate folosi ca soi mixt – si pentru struguri de masa si pentru vin. Se poate cultiva in toate zonele tarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *