1172235_corn_fields_1_thumb.jpg

Semintele de porumb

Porumbul are o haina de seminte care este denumita in termeni tehnici, carpen. Aceasta este de fapt un pericarp de fructe fuzionate, tipic pentru majoritatea ierburilor si fructele se denumesc seminte.

Stiuletele in sine este de fapt un fruct insa niciodata nu face fructe individuale intr-o singura masa. Boabele de porumb nu sunt nici foarte mici nici foarte mari, asemanandu-se foarte bine cu marimea boabelor de mazare. Acestea sunt asezate pe stiulete intr-o forma regulat rotunda, fiind unite intre ele cu ajutorul unei substante albe care formeaza urechea. In general o ureche poate sa contina aproximativ 600 de boabe de porumb si sa prezinte o inaltime de 178 de milimetri, lucru acesta diferind in functie de specia de porumb cultivata. Boabele prezinta mai multe culori, precum violet, galben, auriu, gri spre negru, rosu spre verde, alb sau albastru spre gri.

Un lucru interesant este faptul ca faina de porumb da mult mai putine randamente spre deosebire de cea de grau. Explicatia este ca porumbului ii lipseste glutenul care se gaseste in grau, prin urmare facand produse de patiserie cu o capacitate de crestere mult mai slaba decat cea a graului. De asemenea, exista o varianta genetica de porumb care acumuleaza in urechea lui mai mult zahar si mai putin amidon spre deosebire de alte specii de porumb, fiind consumat in general ca o leguma. Acesta este denumit porumb dulce si in Romania este foarte popular mai ales in zilele de vara, cand toata lumea consuma porumb fiert sau copt pe gratar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *