1341683_organic_onions1.jpg

Scopul si importanta culturii cepei

Ceapa, specie legumicola bienala sau trienala, ce face parte din grupa legumelor bulboase, este una din cele mai raspandite legume, care s-a cultivat din cele mai vechi timpuri datorita calitatii sale alimentare, condimentare si fitoncide.Este prezenta aproape zilnic in alimentatie pe tot timpul anului si in arta culinara, reprezentand in acelasi timp si o materie prima importanta pentru industria conservelor de legume, peste sau carne, ca si pentru industria de medicamente.

Importanta alimentara, medicamentoasa si terapeutica duce la recomandarea ca in cadrul unei alimentatii rationale, zilnic, sa se consume minim 20-25g de ceapa, ceea ce revine un consum mediu pe an de circa 8-9 kg.

Fiind o specie legumicola atat de importanta, si nu prea pretentioasa fata de conditiile de clima si sol, se cultiva in lume intre 5 grade latitudine nordica si 60 grade latitudine sudica, suprafata cultivata cu ceapa crescand in ultimii 10 ani de la 1825 mii hectare, la 2670 (146%) mii hectare (FAO Statistics 2000), situandu-se pe locul patru intre principalele specii legumicole cultivate.

In tara noastra cultura de ceapa ocupa locul trei printre speciile legumicole, dupa tomate si varza, cu o suprafata de peste 35 mii ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *