421797_barley.jpg

Rotatia in cultura de orz si orzoaica

Orzul şi orzoaica de toamna sunt pretentioase fata de planta premergatoare, care trebuie sa paraseasca terenul devreme, permitand semanatul in conditii optime.

Pentru orzul de toamna plante foarte bune premergatoare sunt: mazarea, fasolea, borceagul, rapita de toamna, inul pentru ulei şi fibra.

Bune premergatoare sunt: floarea – soarelui, trifoiul, cartofii timpurii, soia – soiuri timpurii.

Mijlocii sunt: porumbul – hibrizii timpurii, cartoful – soiuri semitimpurii, ovazul, graul de toamna, sfecla pentru zahar recoltata pana la 10 septembrie.

Necorespunzatoare sunt: orzul, porumbul – hibrizii tardivi, soia – soiuri tarzii, sfecla recoltata tarziu (dupa GH. SIPOŞ citat de BILTEANU, 1979).

Pentru orzoaica de toamna, nu sunt recomandate ca premergatoare leguminoasele, dupa care continutul in proteine al boabelor de orzoaica este mai ridicat.

Pentru orzoaica de primavara, bune premergatoare sunt: sfecla, cartofii, porumbul, inul pentru fuior sau rapita.

Orzul şi orzoaica de toamna, eliberand terenul devreme, sunt la randul lor, foarte bune premergatoare pentru majoritatea culturilor. In zonele de campie şi in special in perimetre irigate, dupa orz se poate semana o cultura succesiva pentru boabe (porumb, fasole) sau furaj (sorg, porumb, rapita).

In culturile de orz se practica cu bune rezultate, semanatul trifoiului in “cultura ascunsa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *