Recoltarea porumbului

1226072_ear_of_corn Porumbul zaharat se recolteaza cand stiuletii ajung la faza maturitatii de consum. Aceasta faz mai este dnumita de agricultori si Faza de Lapte.

In acest timp panusile trebuie sa fie foarte bine indesate. De asemenea, culoarea matasei trebuie sa fie bruna si uscata.

Cand se incepe recoltarea, boabele de porumb trebuie sa aiba aceiasi culoare conform soiului care a fost plantat, pielita sa fie subtire, suprafata bobmata si sa nu prezinte umflaturi sau adancituri cum au boabele care deja au ajuns la faza de maturitate. Daca acestea sunt prezenta inseamna ca porumbul nu mai este in faz de lapte si nu poate fi consumat de oameni. Recoltarea porumbului zaharat dureaza din luna iulie pana la inceperea toamnei, cand cade prima bruma. La inceputul verii stiuletii sunt foarte buni daca sunt consumati la 20 de zile dupa aparitia matasii. Pe masura ce ajungem in toamna, aceasta perioada se mareste cu pana la patru saptamani.

Datorita faptului ca nu toti stiuletii se dezvolta la fel si nu ajung la aceiasi maturitate de consum, recoltarea se va face in doua sau trei reprize. Recoltarea se va face dimineata sau seara de mana, in acest fel mentinandu-se prospetimea stiuletilor. Acestia pot fi recoltati prin dislocare sau cu panusi. Porumbul zaharat isi pierde foarte repede calitatea culinara prin continutul redus de zahar si prin prospetimea boabelor, fapt pentru care trebuie sa fim atenti unde ii depozitam si cum ii pastram. Imediat dupa ce se va culege, porumbul zaharat trebuie asezat in lazi la umbra, se va sorta si se va ambala corespunzator pentru consum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *