Putregaiul stiuletilor de porumb

1066385_corn Porumbul zaharat este foarte pretentios in privinta bolilor si a daunatorilor. Acesta este atacat in aproape toata perioada de vegetatie. In faza cand cereala abia incepe sa creasca, putregaiul apare din miceliul prezent in sol sau din semintele infectate de anul acesta sau din anii trecuti.

Acest lucru cauzeaza putrezirea porumbului inainte de rasarire.

Putregaiul ataca cel mai des asupra stiuletilor si a tulpinii porumbului. La tulpina se poate vedea schimbarii culorii, facandu-se initial galbena si mai tarziu bruna. Maduva tulpinii va capata o culore rosiatica si se va descompune treptat. La stiuleti mucegaiul apare de la varf si prezinta o culoare rosiatica. Porumbul atacat de aceasta boala este toxic si dca nu se trateaza rapid, acesta nu va putea fi consumat, intreaga recolta fiind compromisa deoarece mucegaiul trece foarte repede de la o planta la alta, extinzandu-se in general pe suprafete foarte mari de teren.

Acest putregai al porumbului zaharat prezinta numele stiintific de Gibberella Zea. In timpul perioade de vegetatie, acest agent patogen se raspandeste prin conidii. Agentul se trasmite de la an la an prin boabele afectate sau sau prin plantele care au fost atacate si au ramas in sol. In cazul in care umiditatea solului este foarte bogata, atacul va fi mai favorizat. Acelasi lucru se va intampla si daca terenul este acid si prezinta stagnari cu apa sau daca temperaturile sunt prea ridicate. Pentru a se preveni aparitia putregaiului pe porumb, trebuie sa ingropati resturile vegetale, sa rotati cultura si sa folositi la cultivare soiuri de porumb rezistente la aparitia acestei boli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *