stockphoto9108092connect.jpg

Premise histologice

De indata ce tesuturile de cambiu ale portaltoiului vin in contact cu cambiul altoiului poate avea loc o crestere unitara printr-o intrepatrundere a calusurilor. Toate celelalte metode care exclud acest contact dau gres. Desigur. metodele de aducere in contact a celor doua zone de cambiu sunt mai multe, de unde rezulta ca si metodele de altoit sunt mai multe. Sa ne imaginam acum un ochi de altoi sau un lastar deja taiati in vederea aplicarii pe portaltoi.

In ambele situatii, celulele de cambiu sunt vizibile numai in sectiunea creata prin taiere sub forma unei coroane circulare de suprafata foarte mica. Asadar, nu avem la dispozitie o suprafata de cambiu foarte mare pentru a realiza cu usurinta contactul necesar. Zonele de cambiu pot fi scoase la iveala prin metode diferite. In cazul altoirii unor parteneri cu puteri egale ¦* asa-zisele copulatii – atat de-a lungul portaltoiului, cat si al altoiului se practica cate o taietura in unghi. In cazul i deal, cele doua straturi de cambiu se suprapun in intregime. La altoirea in triangulatie (picior de capra) lucrurile se petrec asemanator, numai ca sectorul de cambiu ce vine in contact se rezuma la un contur asemanator oarecum literei V.

Fie ca este vorba de aplicarea unei metode sau a tuturor, important este ca operatia sa se faca foarte atent, astfel incat sa se asigure suprapunere si contact perfecte. La altoirile prin oculatie sau sub scoarta, adica atunci cand se face dezlipirea scoartei de lemn pe un sector mai mare sau mai mic, tesutul de cambiu aflat in zona se rupe. O parte ramane pe partea lemnoasa, iar alta ramane atasata la scoarta. In majoritatea cazurilor va fi folosit numai tesutul cambial ramas pe partea lemnoasa. Suprafata mai mare acoperita de acest tesut ofera sanse mai mari aducerii in contact a cambiilor celor doi parteneri, deci procentul de reusita trebuie sa fie mai mare.

Pentru nuc – specie foarte sensibila – a fost dezvoltat un procedeu propriu de altoire, in cadrul caruia, cu ajutorul unui cutit special cu doua lame, este prelevat un sector de scoarta a altoiului, care contine un mugure, si care se transplanteaza intr-o fereastra de dimensiuni identice practicata in scoarta portaltoiului.

In urma celor expuse pana acum trebuie trasa urmatoarea concluzie: metodele de altoire care implica dezlipirea scoartei au un procent bun de reusita. dar trebuie facute in perioadele anuale cand scoarta se desprinde usor de lemn.

Altoirile facute in afara acestor perioade obliga spre folosirea copulatiei, triangulatiei sau altoirii in despicatura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *