1075045_grapes.jpg

Plantarea vitei de vie

Vitele se pot procura de la unitatile de desfacere specializate. Intotdeauna procura un plus de 3-5% de vite necesar inlocuirii celor care nu se prind. Vitele pentru plantat trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Pe loturile de langa casa, din zonele nisipoase , se procura pentru plantare vite nealtoite, inradacinate.

Mai intai se delimiteaza prin tarusi suprafata locului de plantat. Terenul respective se curate de pietre, radacini, cioate etc, se niveleaza daca este cazul si se fertilizeaza cu circa 5kg de gunoi de grajd la mp sau 0.03kg ingrasaminte fosfatice si potasice, in amestec la fiecare mp.

Distantele de plantare se stabilesc dupa fertilitatea solului, inaltimea si forma de conducere. Pe terenurile mai bogate, distantele vor fi mai mari si pe cele sarate mai mici. Pe terenurile in care via poate ramane neingropata peste iarna, vitele se conduc pe tulpini semiinalte si inalte si se planteaza la distante mari intre randuri, iar acolo unde vitele se ingroapa peste iarna si distantele intre randuri vor fi mai mici.

Se insemneaza locul unde urmeaza sa se planteze fiecare vita cu un tarus. In cazul in care randurile se orienteaza parallel cu zidurile, intre acestea si primul rand se lasa o distanta de circa 1.5m, daca randurile se orienteaza parallel cu gardurile, distanta dintre acestea si primul rand se reduce cam la jumatate (0.75-1m).

Pregatirea vitelor pentru plantat consta in fasonare si moriclire. Fasonarea vitelor se face mijlociu, adica radacinile de la baza se scurteaza la circa 10cm lungime, iar cordite cea mai dezvoltata se scurteazala 10cm. Mocirlirea consta in introducerea radacinilor fasonate si a bazei poraltoiului intr-o pasta de consistenta smantanii, pregatita din apa, balega de bovine si pamant galben, bine amestecate.

Plantarea vitelor se face adesea primavera, in perioada semanatului porumbului, in luna aprilie.

Gropile se executa manual cu cazmaua adanci de circa 40cm si larci cat latimea cazmalei de circa 30cm, langa pichet. La baza peretelui gropii se face o mica adancitura cu harletul, iar cu pamantul rezultat se face un musuroi. Pe terenurile plane vitele se planteaza cu punctual de altoire sub nivelul solului si cu 4-5cm mai sus de nivelul solului la baza plantei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *