Pene-altoi ascutite la varf

Ascutirea se pune in aplicare atunci cand portaltoiul se dovedeste a fi prea puternic pentru o copulatie, dar prea slab pentru o altoire sub scoarta. Procedeul nu este mai dificil de aplicat.

Dupa cum se va vedea, portaltoii cu o asemenea vigoare sunt altoiti dupa metoda in triangulatie („picior de capra"). Procedeul acesta este insa destul de complicat si nu oricine poate reusi fara multe incercari, uneori ratate. Metoda pe care o prezentam acum poate fi socotita ca metoda inlocuitoare a altoirii „picior de capra".

Portaltoiul se reteaza orizontal in locul in care urmeaza sa fie plantat altoiul. Sub aceasta sectiune se taie plan, dar sub un anumit unghi fata de ax. Suprafata taieturi i trebuie sa fie cat mai apropiata de suprafata penei altoiului.

Dupa ce atat taietura in portaltoi, cat si cea in altoi au fost practicate, se va face o proba de potrivire. Cu aceasta ocazie se poate constata ca latimea taieturii portaltoiului, si anume in partea superioara a acesteia, este mai mare decat cea aplicata altoiului. In acest caz, altoiul trebuie plasat astfel incat taietura in scoarta acestuia sa vina in contact intim cu o parte (stanga sau dreapta) a scoartei portaltoiului aflata in jurul taieturii acestuia. Inaltimea taieturii practicate pe altoi trebuie sa fie cu cativa mm mai mare decat a celei aplicate portaltoiului. Astfel, dupa aplicarea definitiva a altoiului, taietura acestuia va depasi, in sus, cu putin, sectiunea orizontala a

portaltoiului. In aceasta zona se va forma un calua deosebit de necesar. Deoarece in mod natural legarea altoiului de portaltoi se face prin infasurarea rafiei de la dreapta catre stanga se recomanda lipirea scoartelor altoi-portaltoi pe partea stanga a operatorului. Aceasta impiedica departarea zonelor de contact in timpul legarii cu rafie. Desigur, stangacii pot reconsidera aceasta indicatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *