Patarea cenusie a funzelor porumbului zaharat

1232149_harvest_09_1 Porumbul zaharat este predominat de o multi de boli si de daunatori. Acesta trebuie tratat in cazul aparitiei acestora, altfel riscati sa vi se strice toata cultura, bolile trecand foarte repede de la un porumb la altul.

Una dintre cele mai frecvente boli ale porumbului este patarea cenusie a frunzelor acestuia.

Aceasta boala este gasita ub denumirea stiintifica de Helmithosporium Turcicum si se manifesta prin aparitia pe frunzele porumbului a unor pete cenusii sau galben mat, cu marginea mai inchisa, alungindu-se in directia nervurilor. Aceste pete sunt foarte periculoase pentru intreaga recolta deoarece ele pot conflua, in acest fel cauzandu-se uscarea prematura a unei suprafete foliare importanta. De asemenea, cu cat este mai umeda vremea cu atat boala este mai grava, in dreptul petelor va aparea un puf de culoare cenusie sub forma unei ciuperci, tesaturile frunzelor se vor sfasia si planta va avea un aspect zdrentuit.

Acest agent patogen afecteaza numai frunzele porumbului si apare de obieci in luna august a fiecarui an, daca solul nu este tratat corespunzator. In tot acest timp boala se va extinde de la o planta la alta iar daca nu scapati de ea, va rezista si anii urmatori la recoltele mai vechi. Vremea calda mai ales din jurul lunii iulie favorizeaza aparitia acestei boli si pentru ascapa de ea va trebui sa mergeti la magazinele de specialitate care vand un tratament chimic in acest sens. Acesta se va aplica asupra porumbului si asupra solului in acelasi mod cum se iriga si pamantul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *