Oculatia inelara si cu placa

Pepinierele care se aplica in mod profesionist cu obtinerea puietilor de nuc, executa altoirile in sere pentru a nu mai fi conditional de starea vremii.

Daca totusi conditiile atmosferice sunt favorabile (14 zile cu temperaturi de la 25°C la 30°C) atunci altoirea poate fi aplicata si in camp.

La nuc, altoirea prin introducerea unei placute-altoi in despicatura in forma de T, asa cum s-a descris anterior nu prezinta destula siguranta pentru ca el ipa a de cambiu este prea mica si nu confera conditii bune de prindere. Din acest

motiv a fost inventata o metoda de altoire a nucului care inlatura multe neajunsuri.

Astfel, cu ajutorul unui briceag cu doua lame, se poate taia de pe lastar fie un inel intreg de scoarta cu mugure, fie doar o fereastra de scoarta. Pe portaltoi se va crea un gol de scoarta identic ca dimensiuni cu altoiul. Este inutil sa mai insistam asupra dimensiunilor zonei de cambiu in acest caz. Altoii vor fi prealuati de pe lastari vigurosi in varsta de mai multi ani.

Mugurii dubli sau cei care au mici codite la baza nu sunt indicati. Cea mai dificila operatie de pregatire a altoiului este taierea in spatele mugurelui. Pentru aceasta briceagul va fi tinut cat se poate de lipit de lemnul lastarului. Plantarea altoilor pe portaltoi se va face cat mai repede posibil din momentul detasarii acestora de pe lastar. Utilizarea altoilor placa in locul altoilor inel a fost impusa de faptul ca de cele mai multe ori lastarii nobili sunt mai subtiri decat trunchiurile ce urmeaza a fi altoite. Aplicarea altoilor (inel sau

placa) se poate face la gatul radacinii, pe tulpina sau pe ramificatiile principale ale coroanei. chiar daca acestea au 3, 5 sau mai multi ani.

Cand se altoiesc crengile de schelet se pot aplica 1 -2 altoi pe fiecare, pornindu-se de la o distanta de 40 cm de la punctul de ramificare. La pomii de varsta medie altoii vor fi aplicati pe lemn de 3-4 ani.

In cazul coroanelor batrane ar fi necesara mai intai o intinerire, iar apoi se va altoi pe lemn de doi ani. In genere nu se planteaza mai mult de 10 altoi intr-o coroana. Legarea punctelor de altoire se face cu mijloace la indemana. Nu este necesara chituirea. Acest gen de altoiri pot fi aplicate deja din luna iunie, deci pe ochi activi. Altoirea pe ochi activ pana la inceputul lui iulie nu este aplicata decat foarte rar pentru ca lastarii sunt slabi, insuficient maturizati. De regula altoirile cu ochi activi au loc de la mijlocul lui iulie pana la mijlocul lui august. Dupa desfrunzirea din toamna, portaltoiul va fi taiat corespunzator (pana la scurte conuri).

S-a constatat ca folosind portaltoi cu crestere viguroasa, lastari puternici in varsta de doi ani cu ochi sanatosi si beneficiind de temperaturi ridicate uccesele pot fi notabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *