Oculatia cu doua placi („nicolare")

Pe langa incompatibilitatea altoi-portaltoi sunt si situatii cand un portaltoi tolereaza altoii unui anumit soi dintr-o specie si nu tolereaza altoii altui soi ai aceleiasi specii. Astfel ar fi si cazul soiului de par Conference altoit pe portaltoi gutui. De multa vreme in aceste situatii sunt folosite altoirile intermediare, dar acestea presupun timp si munca mai multa.

Nicolin (1953) propune o metoda cu adevarat ingenioasa pentru astfel de situatii. El a utilizat doua placute-altoi in loc de una. Prima este o placuta-altoi obisnuita, asa cum a fost descrisa la metoda de altoire prin oculatie, iar cea de-a doua este foarte subtire si nu confine mugur. Placuta a doua se obtine dintr-un lastar al soiului intermediar, iar prima dintr-un lastar al soiului nobil pe care vrem sa-1 obtinem.

Modul de lucru este urmatorul:

Din lastarul soiului nobil intermediar se taie o placuta cu ochi de dimensiunile descrise anterior. Aceasta nu se va folosi deci se poate arunca. Sub taietura eliptica rezultata pe

lastar se mai executa inca una in asa fel incat sa rezulte o placa groasa de 1-2 mm.

Din lastarul soiului nobil pe care il dorim se taie apoi o placuta-altoi obisnuita. Cand ambele placute sunt deja pregatite se executa taietura in T pe portaltoi, se dezlipeste scoarta, se introduce pe jumatate placa intermediara si peste ea, tot pe jumatate, placa altoi.

In continuare, ambele placute vor fi impinse simultan pana in pozitia finala. In tot acest timp se va avea mare grija ca sectorul de scoarta al placii intermediare sa nu se desprinda. Dupa ce aceste operatii sunt incheiate se va lega locul de altoire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *