stockphoto18854621sugarbeet.jpg

Lucrarile solului pentru cultura sfeclei de zahar

Sfecla pentru zahar este o planta cu pretentii ridicate in ce priveste calitatea patului germinativ, deoarece aceasta poate influenta pozitiv sau negative:

– calitatea semanatului;

– rasarirea si densitatea culture;

– eficacitatea erbicidurilor aplicate.

Prin lucrarile solului pentru sfecla trebuie sa se realizeze:

– afanarea solului in profunzime (spargerea hardpanului);

– aprovizionarea semintelor in curs de germinare cu oxigen;

– inmagazinarea apei in cantitate mare pe profilul stratului arabil;

– maruntirea perfecta a suprafetei patului germinativ;

– stratul de sol asezat la nivelul de incorporare a semintelor;

Toate acestea, pentru ca sfecla prezinta:

– o inradacinare adanca;

– respiratie intense;

– consum mare de apa si de elemente nutritive;

– nevoie de apa si oxigen in perioada de germinare-rasarire a semintelor;

– sensibilitate deosebita la gradul de testare a solului.

Nivelarea terenului se face vara, dupa recoltarea plantei premergatoare, inaintea de efectuarea araturii. Ea este necesara cand denivelarile depasesc 10 cm.

Dezmiristirea se executa cu grapa cu discuri mari, imediat dupa recoltarea plantei premergatoare, la adancimea de 8-12 cm

Ea este o lucrare obligatorie pentru cultura sfeclei pentru zahar.

Aratura de baza se face la 10-12 zile dupa dezmiristire.

Aceasta aratura trebuie sa indeplineasca anumite conditii;

– sa fie facuta pe sol reavan (cu umiditate de 12-25 %);

– sa aiba adancimea prevazuta (28-30 cm), cu fondul brazdei afanat; productia de sfecla este puternic influentata de adancimea araturii;

– brazdele sa fie bine rasturnate si uniforme;

– resturile vegetale sa fie perfect incorporate sub brazda;

– directia araturi trebuie sa alterneze de la un an la altul;

Intre adancimea, calitatea araturii si elementele de calitate a radacinilor exista o corelatie pozitiva.

In functie de planta premergatoare, aratura de baza pentru culturile de sfecla trebuie incheiata pana la 15 august in sud si 30 august in nord dupa premergatoare timpurii, respectiv pana la 15 noiembrie dupa premergatoare tarzii.

Dupa arat, terenul se mentine curat de buruieni, afanat si nivelat pana la intrarea in iarna, indiferent de planta premergatoare.

Nivelarea terenului pana la intrarea in iarna este obligatorie, pentru ca:

– terenul se zvanta primavara devreme uniform;

– nivelarea permite pregatirea timpurie a patului germinativ cu un numar mic de treceri;

– reduce cosumul de combustibil;

– mareste eficacitatea erbicidelor;

– pregatirea terenului se poate face cu combinatorul la adancime redusa si uniforma;

– conserva o cantitate mai mare de apa in sol;

– asigura o repartitie uniforma a ingrasemintelor, eliminandu-se efectul fitotoxicitatii;

– mareste eficacitatea erbicidelor;

– terenul se marunteste bine si se elimina patinarile la arat.

Ingrasemintele cu fosfor si potasiu se aplica in intervalul de dezmiristit (nivelat) si arat.

Ingrasemintele cu azot si erbicidele se administreaza numai pe teren nivelat.

Pregatirea patului germinativ influenteaza:

– calitatea semanatului;

– germinatia, rasarirea si densitatea plantelor;

– uniformitatea cresterii si dezvoltarii.

Lucrarile de pregatire a patului germinativ asigura:

– mentinerea terenului nivelat:

– afanarea la adancimea de semanat a unui strat usor tasat.

Adancimea de pregatire a patului germinativ nu trebuie sa depaseasca adancimea de semanat.

O pregatire necorespunzatoare a terenului pune probleme la germinarea si rasarirea plantelor de sfecla.

Pregatirea patului germinativ se face cu combinatorul, echipat in functie de gradul de tasare a terenului.

In mod obisnuit, combinatorul este format din:

– organe de lucru tip sageata;

– grape elicoidale

– grape cu colti rigizi.

Sfecla de zahar, formand majoritatea, productiei principale in sol, pentru realizarea careia necesita mari cantitati de apa si hrana, are nevoie de un sol bine maruntit si nivelat la suprafata, afanat pe strat cat mai adanc, in scopul de a favoriza tuberizarea si cresterea normala a radacinii.

Pe solurile superficiale afanate cu textura mai argiloasa apare frecvent tendinta ramificari radacineii sfeclei cea ce are efect negativ atat asupra produtiei, cat si a valori ei tehnologice .

In tara nostra utilitatea executariaraturi imediat dupa recoltare culturii premergatoare la adancimea de 20-30cm, in functie de starea umiditati solului.

Dupa premergatoarele tarzii (porumb , floarea soarelui) aratura va fi precedata de o discuire energica facuta perpendicular pe directia randurilor, pentru a marunti cat mai bine resturile culturii de baza .Aratura in acest caz va fi executata la adancimea de 25-30cm , in agregat cu grapa stelata. Executarea araturi de baza la peste 30cm adancime este cea mai buna metoda de arat .Araturile de baza efectuate la 25-30cm adancime vara sau toamna vor fi nivelate prin grapare. Lucrarile solului de primavara trebuie sa asigure maruntirea si afanarea cat mai uniforma a stratului germinativ de sol pe adancimea de 4-5 cm.

In functie de textura si tasarea solului pregatirea patului germinativ se executa astfel:

-Pe solurile aluviale si cernoziomuri se va folosi combinatorul format din grapa cu colti rigizi, grapa elicoidala si tavalugul inelar usor.

-Pe solurile mai argiloase si tasate, combinatorul va fi alcatuit din vibrocultor, grapa elicoidala si tavalug inelar. Prin folosirea acestor doua agregate se realizeaza o mobilizare uniforma a stratului germinativ si o maruntire foarte buna a solului (83-86% bulgari sub 2,5 cm). Aceasta permite o insamantare uniforma asigurand premisele rasariri mai timpurii si mai uniforme a sfeclei de zahar.

Lucrarea cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti reglabili mobilizeaza solul la 11-12 cm adancime, fapt ce impiedica insamantarea sfeclei la o adancime uniforma, determinand prin aceasta o rasarire si o germinatie esalonata a plantelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *