779863_budding_vine.jpg

Lucrari si operatii in verde la vita de vie

La vitele producatoare de struguri pentru masa se aplica totalitatea lucrarilor si operatiilor in verde. La soiurile de vita pentru struguri de vin, lucrarile in verde sunt mai reduse, aplicandu-se in special plivitul, copilitul si carnitul; mai rar desfrunzitul.

Dintre lucrarile si operatiile in verde obisnuite (atat pentru soiurile de masa cat si pentru cele de vin) mentionam urmatoarele:

Plivitul lastarilor. Se executa imediat dupa ce au aparut inflorescentele. La soiurile de masa, plivitul se efectueaza diferit de cel executat la soiurile de vin, adica, in afara de suprimarea lastarilor de rod si a celor gemeni, se inlatura si lastarii cu rod ramasi in urma cu cresterea si ce cu varf atrofiat, pentru ca acestia sa nu sustraga substantele nutritive de la strugurii normali.

Se considera ca pentru obtinerea unor struguri normal dezvoltati si cu aspect atragator, ei trebuie sa fie situati pe lastari vigurosi, de 1.3-1.5 m lungime, care sa aiba cel putin 16-22 frunze.

La soiurile cu multi lastari fertili, cum sunt Cardinal, Chasselas dore etc., lastarii neroditori pot fi pliviti in totalitate. La soiurile Regina viilor, Coarna neagra, Muscat de Hamburg, Afuz-Ali, care au un mare numar de lastari fara rod, se lasa cate un lastar neroditor pentru 2-3 lastari cu rod.

Copilitul. Consta in suprimarea in stare erbacee a copililor sub si deasuora zonei inflorescentelor, cu mentinerea scurta (cu 2-3 frunze din varf) a celor din dreptul acestora ( 19).

Polenizarea suplimentara. Este recomandata in special la soiurile cu flori functional femele sau care meiaza si margluiesc puternic. Operatia se executa in modul cel mai simplu prin scuturarea butucilor sau a sarmelor spalierului in toiul infloritului, de mai multe ori pe zi.

Carnitul. Consta in suprimarea varfurilor tuturor lastarilor mai vigurosi in perioada incetinirii cresterii lor.

La soiurile de struguri de masa, pentru a obtine struguri mai mari, deosebit de aspectuosi se pot practica o serie de lucrari si operatii in verde- proprii acestei categorii de soriuri – numite operatii in verde speciale.

Operatiile in verde speciale. Cresterea productiei marfa, de calitate superioara la soiurile de masa si indeosebi la soiurile cu ciorchini mai mari cum sunt: Cardinal, Afuz- Ali etc. reclama o grija deosebita si o preocupare permanenta pentru efectuarea unor lucrari suplimentare.

Aceste operatii in verde au si avantajul ca intregeste taierea in uscat, normeaza productia, cresterea si marimea boabelor si ajuta la dezvoltarea si maturarea uniforma a acestora si la grabirea coacerii. Dintre lucrarile si operatiile in verde speciale enumeram: reducerea numarului de inflorescente, suprimarea unor parti din ciorchine si in special a varfului inflorescentei, incizia inelara a coardelor si lastarilor fertili, desfrunzitul, rarirea boabelor, impungirea strugurilor etc.

* Reducerea numarului de inflorescente (ciorchini) urmareste normarea productiei de struguri pe butuc prin rezervarea numarului care sa asigure cresterea normala a butucului si obtinerea productieide struguri la un nivel calitativ superior.

Operatia se efectueaza imediat dupa fecundare si consta in suprimarea ciorchinilor mici, celor cu malformatiuni (formatie defectuoasa) si cu un numar mare de flori nefecundate, lasandu-se de regula pe fiecare lastar fertil, ciorchinele cel mai bine dezvoltat.

Pentru obtinearea unei recolte normale este suficient sa se lase pe butuc 12-16 ciorchini la soiul Afuz-Ali, 15-18 la soiul Cardinal si 20-25 la Perla de Csaba.

* Suprimarea unei parti din ciorchine duce la cresterea uniforma a boabelor si coacerea simultana a acestora. Operatiunea consta din indepartarea unei parti din axul principal al ciorchinelui si din ramificatiile acestuia. Din axul principal se suprima o portiune reprezentand o treime pana la doua treimi din lungimea acestuia, care de fapt cuprinde boabe mici si neuniforme, cat si varful ramificatiilor ciorchinilor.

In cazul ciorchinilor compacti, unele dintre ramificatii se suprima pastrandu-se circa 6-8 ramificatii. Aceasta lucrare trebuie executata imediat dupa fecundare, adica dupa legarea boabelor. Intarzierea cu o saptamana atrage dupa sine micsorarea sporului de productie al boabelor cu 1/3, iar intarzierea cu 2 saptamani reduce sporul de productie cu 2/3.

Prin operatia de suprimare a unor parti de ciorchine nu se reduce recolta (cum s-ar putea presupune), ci dimpotriva, datorita faptului ca boabele ramase isi maresc volumul si greutatea, se obtine o productie sporita si cu o valoare comerciala mult marita.

Reducerea numarului de struguri si suprimarea unor portiuni de struguri se recomanda chiar si in anii cu conditii nefavorabile, cand strugurii prezinta un procent ridicat de boabe margluite si meiate. Efectul cumulat al celor doua operatii face ca boabele margeluite sa-si mareasca volumul si sa creasca in greutate, chiar daca strugurii nu ar fi de marime normala, caracteristica soiului; in acest din urma caz strugurii pot fi valorificati pentru consumul in stare proaspata.

* Inelarea coardelor si lastarilor fertili consta din taierea si scoaterea unei portiuni de scoarta sub forma de inel, in latime de 3-4 mm, cu ajutorul unui foarfece numit incizor, sau, in lipsa acestuiam cu ajutorul unui cutit bine ascutit. Prin aceasta lucrare se urmareste intreruperea pentru o perioada a circulatiei normale a substantelor nutritive pentru a favoriza o mai buna hranire a strugurilor.

Pe coardele de rod, incizia inelara se executa sub primul lastar fertil, adica la indoitura acestora pe sarmele spalierului. Pe lastarii fertili se executa sub ciorchinele de la baza, la mijlocul internodului. Inelarea pe lastarii fertili se poate face, mai usor, si prin strangularea lor cu rafie.

Operatiunea de inelare se executa de regula imediat dupa scuturarea florilor, exceptie facand soiurile fara seminte (cand e cazul) si cele cu flori functional femele (Coarna neagra) la care, aceasta operatie, trebuie executata inainte de inflorit. Efectul inelarii consta in cresterea greutatii medii a strugurilor si implicit a boabelor, precum si incoacerea mai timpurie a acestora.

* Desfrunzitul este o lucrare indicata mai ales in anii cu toamne ploioase si la soiurile cu struguri pentru masa. Desi lucrarea prinde si la soiurile cu struguri de vin, in vederea maturarii lor mai devreme si mai uniforme. Desfrunzitul contribuie deci la coacerea, imbunatatirea coloritului boabelor si la evitarea mucegairii strugurilor, permitand o mai buna insorire si ventilatie.

Lucrarea se efectueaza cu 2-3 saptamani inainte de cules si consta din indepartarea pana la 1-3 din frunzele batrane situate in jurul strugurilor. Pentru a se evita unele efecte nedorite, cum ar fi arsura partiala a pielitei boabelor sau chiar oparirea strugurilor, se recomanda ca desfrunzirea sa se faca treptat si in zilele noroase, spre a nu se expune brusc strugurii la soare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *