Lastari pentru altoirile de iarna si de primavara

Pentru altoirile efectuate de iarna tarziu pana in primavara, in camp deschis, este bine sa fie alesi lastari cat mai vigurosi pentru ca acestia contin mai multe rezerve decat cei firavi. Cand perioada de pastrare pana la altoire este mai scurta se pot selecta si lastari mai putin dezvoltati, dar cand se recolteaza lastari pentru altoirile din primavara acestia vor avea neaparat vigoarea necesara. Cand se stabileste care este vigoarea optima a unui lastar, trebuie tinut seama si de celalalt aspect si anume ca din lastari prea vigurosi pot rezulla altoi care sa prezinte dificultati in ceea ce priveste contaclul cambial Intre parteneri. In orice caz s-au facut multe recomandari ca lastarii alesi trebuie sa aiba grosimea unui creion, dar in cazul lastarilor recoltati iarna pentru altoiri de primavara aceasta dimensiune poate fi depasita.

Lastarii destinati innobilarilor practicate iarna sau primavara vor fi taiati in lunile de iarna. Lucrari deosebite asupra lastarului asa cum s-a recomandat in cazul altoirilor de vara, nu mai sunt necesare deoarece frunzele au cazut. in timp ce lastarii recoltati in vara au de multe ori o consistenta semierboasa si trebuie utilizati cat mai repede, lastarii recoltati iarna pot fi pastrati luni intregi daca au fost taiati la.timp. daca sunt destul de vigurosi si daca se pastreaza in conditii optime.

Intr-adevar, cu cateva saptamani inainte de desfrunzire, pomul incepe sa-si depoziteze in partea sa lemnoasa o parte din subatantele asimilate care sunt astfel transformate in rezerve. Aceasta masura a metabolismului este impusa de faptul ca doar partile lemnoase ale pomului supravietuiesc iernii. Frunzele se ofilesc si cad, de multe ori chiar inaintea primului inghet, apoi pomul intra in perioada de liniste hibernala. Aceasta este perioada cand trebuie sa aiba loc taierea lastarilor din pomii de soi nobil. Activitatea aceasta se va desiasura in zilele lipsite de inghet pentru a evita degeraturile.

Lastarii samburoaselor trebuie recoltati destul de timpuriu (noiembrie pana in decembrie). In cazul in care in perioada aceasta se instaleaza inghetul ei vor putea fi taiati si mai tarziu (pana la sfarsitul lui ianuarie), insa aceastea trebuie sa fie numai exceptii, pentru ca lastarii recoltati asa de tarziu Infloresc mai repede in depozit, si, in plus, nu pot fi excluse anumite deprecieri ale cambiului ca urmare a inghetului. Cu lastarii de cires care au fost taiati abia in martie. succesele au fost minime, iar dezvoltarea altoilor prinsi a fost de asemenea afectata.

La samantoase, lastarii pot fi taiati si in ianuarie. lata insa ca Braun (1963) face o serie de cercetari care arata ca, pentru anumite procedee de altoire, recoltarea sa nu aiba loc inainte de jumatatea lunii aprilie. Aceasta recomandare se bazeaza pe urmatoarea realitate: primavara devreme incepe circulatia sevei in tulpinile pomilor nu numai in tesuturile lemnoase longitudinale, dar si radial. In cazul depozitarii la rece, lastarii folosesc numai cantitati reduse de subatante nutritive de rezerva. Daca pe langa temperatura scazuta si umiditatea mediului este mare, atunci pierderea de apa a lastarilor este foarte mica. De fapt acest principiu este practicat de ani de zile si la conservarea fructelor. Pivnitele reci si umede sunt adaposturi foarte bune pentru lastari. Daca acestora le sunt adaptate posibilitati de reglare a temperaturii si umiditatiii atunci devin ideale. Nu trebuie omis faptul ca lastarii depozitati in incaperi frigorifice timp mai indelungat au sanse mai mari de a se usca decat cei pastrati in pivnite reci si umede.

De aceea, in cazul depozitarii in frigorifere este recomandabil ca manunchiurile de mladite astfel depozitate sa fie impachetate in pungi de folie de polietilena cu grosimea de 0.05 mm. Se va evita in totalitate depozitarea lastarilor impreuna cu fructele. Acest sfat nu este lipsit de fundament teoretic: in timpul coacerii in depozit fructele degaja subatante organice care provoaca ruperi ale scoartei lastarilor, ofiliri ale mugurilor si necroze de tesut lemnos. In cazul in care nu este disponibila o pivnita racoroasa si umeda se poate proceda si in alt mod: se alege in dosul unui adapost un loc in care se sapa o groapa adanca de 15-20 cm,; pe fundul gropii se aseaza mladitele care se acopera cu un strat de turba umeda gros de 15 cm. Cozile taiate ale lastarilor vor fi chituite. Este recomandata infasurarea lastarilor in plase de sarma pentru a evita distrugerile provocate de rozatoare.

Pastrarea in pivnite confera si avantajul esential ca evita pentru un anumit timp influentele periodicitatii asupra lastarilor (probabil din cauza descompunerii mai lente a acidului abscisinic). Astfel, in timp ce afara apar deja flori si frunze, in pivnitele reci si umede lastarii stau asa cum au fost pusi. Daca se intampla insa ca ei sa intre in vegetatie, inflorind sau infrunzind. nu mai pot fi folositi la altoire.

Inainte de depozitarea lastarilor in vederea iernarii se vor face manunchiuri de cate 20-30 bucati, care se vor eticheta cu denumirea speciei, soiului, eventual data depozitarii. In zilele de iarna mai calduroase, temeperatura in pivnite poate creste peste valorile de 5-6°C. Coborarea temperaturii se poate face prin aerisiri nocturne, cand temperatura exterioara este mult mai scazuta.

La dezvelirea in vederea utilizarii, lastarii-altoi vor trebui sa arate la fel ca atunci cand au fost recoltati.

Principalele caracteristici ale unui lastar sanatos dupa perioada de conservare sunt:

– scoarta intinsa si neteda fara rani

– muguri doar usor crescuti

– la taierile de proba tesuturile sa apara sanatoase si verzi. Ca divertisment, amintim ca multi pomicultori, dupa ce

fasoneaza altoii in vederea aplicarii lor pe portaltoi, ii lasa sa stea in apa rece cam doua ore, dupa care procesul de altoire propriu-zis poate sa inceapa. in sfarsit, se mai poate adauga ca lastarii uscati, cu scoarta zbarcita sau cand tesutul dezvelit de epiderma cu unghia este maroniu nu vor fi luati in seama in vederea folosirii la altoire. Acum se vor examina si eventualele atacuri de boli si ciuperci asupra lastarilor si se vor elimina cei afectati.

In cadrul selectarii de lastari nobili pentru oculatii la visin, va trebui tinut cont de faptul ca lastarii ce contin muguri florali trebuie exclusi. Daca sunt folositi muguri florali la altoire nu se va ajunge in anul urmator la o dezvoltare corspunzatoare. Chiar daca aceasta situatie se poate schimba prin ruperea florilor este o munca in plua si capacitatea de crestere ramane slabita.

Pentru evitarea dezvoltarii mugurilor florali se pot efectua stropiri cu acid giberelinic incepand de la mijlocul lui iunie pana la sfarsitul lui august din 14 in 14 zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *