Introducerea porumbului in Romania

1209908_hot_corn_ Aceasta cereala a fost introdusa in Spania de catre Hornan Cortes care a adus-o tocmai din Mexic. In Europa s-a raspandit abia in secolul al XVI-lea. Porumbul si-a luat denumirea de la Statele Unite ale Americii, aceasta fiind zona unde se dezvolta cel mai bine.

Cereala are nevoie pentru a creste sanatos de un o clima calduroasa si de un sol umed. In Europa aceasta zona se gaseste pe Valea Dunarii. Un savant maghiar din acele timpuri s-a documentat si a aflat de cultura porumbului care aparuse la Temesvar in Banat in secolul al XVII-lea, mai exact in anul 1692. In Transilvania aceasta cereala mai este denumit si cucuruz, datorita formei sale ciudate. Unii presupun ca cei din aceasta regiune au dat denumirea cerealei cucuruz, datorita faptului ca asa erau numiti in acele vremuri comerciantii sarbi. De-a lungul timpulu s-au facut mai multe cercetari insa nici in ziua de astazi nu se stie exact cine a adus porumbul in Romania. Unii presupun ca ar fi fost Serban Cantacuzino, altii povestesc despre Constantin Mavrocordat. Dupa ultimele date facute in acest sens, se spune ca Maica Tereza ar fi adu-so in Transilvania si Constantin Ducas in Republica Moldova.

In Moldova porumbul mai are si denumirea de papusoi. Din momentul in care cereala a patruns in tara noastra, meiul s- inlocuit rapid cu acest, mai ales la pregatirea mamaligii. In secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, porumbul a devenit unul dintre cele mai importante alimente de baza, in timpul marii foamete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *