imaginearticol_16357.jpg

Imbunatatiri ale randamentului soiurilor

Mutantii intamplatori joaca roluri importante in influentarea randamentului soiurilor. Acesti mutanti pot tine de valorile temperaturilor ambiante si fluctuatiile acestora. de radiatiile naturale. dar pot fi provocate si artificial. Si intr-un caz si in altul va putea fi influentat cel putin un factor ereditar. Transformarea simultana a mai multor caracteristici se poate obtiune mult mai rar. De foarte multe ori transformarile obtinute prin influenta mutantilor au un caracter aproape imperceptibil. deoarece se inscriu in spectrul de variatii obtinute din alte cauze.

De aceea ele pot ramane nedescoperite mult timp. Este stiut faptul ca nu toate mutatiile sunt benefice. Asa cum pot aparea forme noi. valoroase. este posibila si formarea unora cu caracteristici negative. Mutatiile pot aparea oricand si oriunde. Ele nu au un calendar stabil si. dupa cum aratam. nici nu se manifests strident. Acesta este motivul care impune o urmarire atenta si in timp a exemplarelor de la care urmeaza a se prelua altoi. Cand se observa influente negative cauzate de mutatii, pomii respectivi vor fi exclusi din randul donatorilor de altoi. Este foarte adevarat ca delimitarea neta intre mutatie si modificare temporary este greu de facut. Numai altoirilefepetate, extinse in timp pot lamuri dilema.

Mutatiile pot cauza efecte asupra caracteristicilor morfologice (fomia, dimensiunea, coloritul fructului) si fiziologice (perioada de coacere, timp de pastrare, gust, capacitate de rodire). In majoritatea cazurilor este modificata numai o singura trasatura. Pin mutatia culorii cojii au aparut soiuri si sortimente foarte bine cunoscute: James Grieve rosu. Gravensteiner rosu, Cox Rosu. Boskoop rosu, Sahmitz-Hubsch. Williams rosu si Gellerts rosu.

Numai in cazul soiului ..Golden Delicious'” sunt cunoscute mai mult de 50 de mutatii. cu o coloratie diferita a fructului. In cadrul acestui soi, pomicultorii urmaresc sortimentele cele mai putin predispuse la ruginire (Smoothee, Elvetia, Winsberg, etc.). Si in ce priveste variatii ale dimensiunii in cadrul aceluiasi soi, se pot da numeroase exemple. Dintre modificarile fiziologice, fertilitatea conditionata mutativ are o deosebita importanta. Inca din 1935 Schanderl descria soiul „Umbra noptii”*- un soi autosteril cu muguri ascutiti. care prin mutatie a devenit un soi cu fertilitate scazuta. si la alte soiuri a fost observata o scadere a productivitatii determinate mutativ. Din fericire exista si mutatii cu actiune inversa cum ar fi soiul Golden Delicious fate de standard”. Am citat acest soi si atunci cand am discutat de obtinerea soiurilor rezistente la ruginire si aceasta este o dovade ce sustine teza conform careia pot fi modificate mutativ chiar mai multe caracteristici. Pe aceaste idee pot fi date si alte exemple. Astfel selectiile de clone Smoothee si Bellgolden au condus pe langa modificeri ale constitutiei cojii si la modificeri de crestere, respectiv de coacere. De exemplu soiul Bellgolden se coace cu 14 zile mai tarziu decat ,,standardul”.

Toate aceste exemple evidentiaze cat de profitabile este verificarea minutioase a materialului de inmultire in vederea depistarii unor caracteristici imbunetetite intampletor si cat de necesare este eliminarea exemplarelor modificate negativ, in special inaintea altoirii. In acest sens este necesare o cooperare intre reprezentantii pepinierelor din pomicultura profesioniste si referatele de specialitate ale organelor statului. In Germania, ince de la mijlocul anilor cincizeci a fost demarate o actiune de obtinere a unor exemplare de pomi-mame, care se asigure obtinerea de seminte, altoi si clone care se asigure nu numai autenticitatea sortimentului, comportamentul rodirii si particularitetile calitative ci si, in special, senetatea. In aceaste actiune, specialistilor in protectia plantelor le-a revenit cea mai dificila sarcine si anume aceea de a se ocupa de bolile cauzate de virusi care erau deja extrem de raspandite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *