1232149_harvest_09_1.jpg

Genetica porumbului

Majoritatea formelor de porumb sunt utilizate in industria alimentara, cateva dintre ele in industria fabricarii anumitor plastice sau adezivi si unele specii fiind date ca furaj pentru orataniile care sunt crescute in curtile gospodarilor.

Exista unele specii de porumb care sunt clasificate in functie de amidonul pe care il prezinta. Spre exemplu, faina de porumb, popcornul, porumbul dulce, porumbul dent, porumbul flint, podul de porumb, porumbul striped sau porumbul ceros. De-a lungul ultimilor 50 de ani, cercetatorii au incercat sa clasifice aceasta cereala si in alte moduri insa pana la urma s-a ramas la aceiasi grupare. In privinta geneticii sale, un porumb are zece cromozomi, lungimea lor in medie fiind de aproximativ 1500 de cm.. Unii dintre acesti cromozomi sunt cunoscuti in genetica ca butoane cromozomiale, acestia fiind mai intunecati. In anul 1983 Barbara Mc Clintock a castigat Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina, folosind aceste butoane individuale pentru a valida o teorie a genelor saritoare.

In zielele noastre porumbul a ramas inca un important organism model pentru dezvoltarea bilogica si geneticii. In statul Illinois se gaseste o Masina de Genetica care se ocupa cu studiul porumbului. Aici s-au adunat de-a lungul timpului peste 8000 de probe de porumb, cea mai mare parte din colectie fiind formata din sute de gene numite, altele la care s-au adaugat diferite gene suplimentare si cateva variante ereditare. In ultimii ni de aici au reiesit numeroase pe cereale de porumb considerate gene mutatii. Unele dintre acestea sunt translocatii si inversiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *