Gargaritele frunzelor de porumb

621533_corn_2 Gargaritele frunzelor de porumb mai sunt denumite popular si ratisoarele porumbului. De asemenea, denumirea stiintifica a acestor daunatori este Tanymecus Dilaticollis.

Ratisoara porumbului produce boli foarte grave acestei cereale, mai ales in perioada primaverii cand temperaturile incep sa creasca si este seceta.

Boala are o generatie care tine un an de zile si ierneaza in pamant la o adancime de aproximativ 50 de centimetri, ca adult. Atacul acestora incepe imediat din perioada de rasarire, atunci putandu-se observa cu ochiul liber ca frunzele sunt rosiatice si roase, de la margine pana la varf. Daca plantele sunt atacate de la inceputul rasaritului pana la aparitia primelor frunze, porumbul poate fi ros pana sub nivelul solului, lucru foarte grav si greu de remediat. Adultii pot ataca si floarea soarelui, sfecla de zahar, graul sau sorgul. Acestia apar la sfarsitul lunii aprilie si la inceputu lunii mai iar dupa ce se reproduc ouale lor sunt depuse in pamant, sub bulgarii de pamant.

Chiar daca larvele gargaritelor atac planta de la radacina, daunele provocate de ele nu sunt semnificative spre deosebire de larvele altor daunatori ai porumbului. Daca totusi boala nu se opreste la timp, insectele rod frunzele pe margine, sub forma de trepte. Agricultorii recomanda sa previna aparitia acestor insecta decat sa le combata, lucru mult mai greu. In acest sens cultura trebuie rotata si pe acel loc sa nu se mai cultive porumb cel putin doi ani de zile, sa se distruga buruienile prin arat de mai multe ori si la adancimi mari pentru ca larvele sa moara si sa nu se administreze pe sol ingrasaminte chimica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *