1205996_hydroponic_horticulture_2.jpg

Folosirea substantelor in culturile hidroponice

La scara mica, solutia nutritiva poate fi amestecata in vase mici si adaugata atunci cand e nevoie. La inceput, vasele in care vor sta radacinile plantelor vor fi pline cu solutie pana aproape la nivelul platformei de sustinere. In timp, la intervale predeterminate, solutia veche trebuie aruncata si inlocuita cu una proaspata. Frecventa si numarul acestor schimbari depinde de dimensiunea plantelor, de cat de repede se dezvolta acestea si de dimensiunea vasului. Ca punct de pornire, pentru incepatori, substanta nutritiva va trebuie schimbata saptamanal pentru plantele tinere si de doua ori pe saptamana pentru plantele mature. Daca nivelul solutiei scade prea mult intre datele la care se inlocuieste de obicei, adaugati numai apa.

Este necesara si ajustarea gradului de aciditate sau alkalinitate al solutiei (masurat in pH), pentru  a o mentine in limitele adecvate culturii plantelor, adica intre 6,0 – 6,5. Asta inseamna ca solutia trebuie testata cu o hartie speciala; daca e nevoie, pentru scaderea nivelului de pH se adauga acid sulfuric iar pentru ridicarea acestuia se adauga material alkalin (hidroxid de sulf).

NTF (Nutrient Flow Technique)
NFT este o un sistem pentru culturile hidroponice care utilizeaza o serie de tuburi de plastic in care sunt bagate radacinile plantelor si prin care circula substanta nutritiva. Pentru acest sistem se folosesc cel mai des doua tipuri de tuburi:
a) film de polietilena, negru, impaturit si lipit in asa fel incat sa formeze un canal de 15-20 cm dimatru;
b) teava din PVC cu diametrul de 10-15 cm.
In ambele cazuri, gaurile pentru plante trebuie spatiate la distante potrivite de-a lungul tuburilor. Scurgerea substantei nutritive poate fi continua sau intermitenta, de la un rezervor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *