266489_barley_again.jpg

Fertilizarea in cultura de orz si orzoaica

Pentru 100 Kg boabe şi productia secundara aferenta orzul consuma 2,4 – 2,9 Kg N; 1,1 – 1,3 Kg P2O5 şi 2,1 – 2,8 Kg K2O.

Datorita perioadei scurte de vegetatie, ritmului intens de absorbtie a elementelor nutritive din primele faze de vegetatie, avand in vedere şi sistemul radicular mai slab dezvoltat, orzul trebuie sa aibe la dispozitie suficiente substante nutritive, uşor solubile, pentru a putea realiza productii ridicate. Fata de grau şi secara, pana la intrarea in iarna, orzul consuma o cantitate dubla de NPK.

In primavara, ritmul de absorbtie este, de asemenea, foarte intens, astfel, in lunile aprilie – mai (formarea paiului), orzul absoarbe cca. 83 % din azot, 84 % din fosfor şi 87 % din potasiu.

Stabilirea dozelor de ingraşaminte se face ca şi la grau, tinand cont de nivelul productiei dorite şi de destinatia ei (furaj sau malt), de fertilitatea solului, de soiul cultivat.

Stabilirea dozelor de azot se va face cu mare atentie, evitandu-se caderea plantelor, care la orz determina pierderi foarte mari de recolta.

In tabelul 1.3.8. şi 1.3.9. sunt prezentate dozele orientative de azot şi fosfor la orzul şi orzoaica de toamna.

Azotul se aplica fractionat 1/4 – 1/3 din doza toamna iar restul pe teren inghetat spre sfarşitul iernii. Cand se constata ca plantele nu dispun de suficient azot, la orzul pentru furaj, se poate aplica suplimentar uree odata cu erbicidarea.

Pe solurile uşoare (nisipoase) şi dupa leguminoase precum şi atunci cand dozele stabilite sunt mici (sub 60 kg/ha) nu se recomanda administrarea ingraşamintelor cu azot in toamna, intreaga doza aplicandu-se la sfarşitul iernii pe teren inghetat.

Ingraşamintele cu fosfor se vor administra sub aratura de baza.

Ingraşamintele cu potasiu se vor aplica obligatoriu la orzoaica, determinand creşterea continutului in amidon al boabelor. Dozele recomandate sunt de 40 – 60 kg/ha pe solurile bine aprovizionate cu potasiu, 60 – 90 kg/ha pe solurile mijlocii şi 90 – 120 kg/ha pe solurile slab aprovizionate.

La orz, ingraşamintele cu potasiu, se vor aplica doar pe solurile mai slab aprovizionate,, in doze de 60 – 100 kg/ha.

Ingraşamintele cu fosfor şi potasiu se aplica sub aratura iar cele cu azot la pregatirea patului germinativ, primavara.

La orzoaica de primavara nu se administreaza azot in vegetatie.

Atuci cand ingraşamintele de care dispunem, sunt de tip complex NPK, pentru orzul şi orzoaica de toamna ele se vor administra la pregatirea patului germinativ şi nu sub aratura de baza, la fel pentru orzoaica de primavara, se vor aplica in primavara, tot la pregatirea patului germinativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *