KVARSCFEYCRLEFOFNVT.jpg

Fazele cresterii unitare ale altoiului

Faza 1. In primele doua zile nu se observa la cei doi parteneri de altoire nici o reactie. Exteriorul taieturilor facute capata culoarea maro. in ziua a Ill-a incep deja sa se divida celulele neranite ale cambiului, precum si ale altor tesuturi aflate in zona punctului de altoire. Acest inceput de crestere a celulelor duce in continuare la formarea asa-numitului tesut intermediar care creste in spatiile libere aflate intre altoi si portaltoi. in acest stadiu se poate ajunge la contacte directe intre tesuturilor portaltoiului si ale altoiului. In multe cazuri insa zona ranita a portaltoiului este impinsa de tesutul intermediar inainte si presata catre zona ranita a altoiului. Acum se poate forma zona izolanta despre care s-a vorbit la incompatibilitate. in situatii normale insa, stratul despartitor este depasit de tesutul intermediar. fie prin strapungere sau ocolire, fie prin intrepatrunderea tesuturilor prin impingere.

Faza a 2-a. Cei doi parteneri de innobilare sunt impinsi. prin cresterea in continuare a tesutului intermediar, si mai tare unui catre celalalt. Altoiul se comporta, pana acum, pasiv.

Faza a 3-a. Pornind de la tesutul intermediar al portaltoiului se formeaza in directia tesutului de scoarta al altoiului pene de crestere. Din acestea se dezvolta in continuare poduri de parenchim. Destul de greu la inceput, incepe alimentarea cu apa prin podul de parenchim a altoiului, care incepe si el sa reactioneze. Astfel, cambiul altoiului incepe, treptat-treptat, diviziunea celulara unindu-se. peste podul de parenchim, cu portaltoiul. Tesutul cambial nou format formeaza inspre interior celule lemnoase. iar catre exterior tesut liberian. De indata ce se formeaza poduri lemnoase, alimentarea cu apa incepe sa se faca prin acestea. Conductele „de urgenta’ incep sa se inchida. Cresterea partenerilor de altoire dureaza 30 pana la 50 de zile. Rafia nu trebuie indepartata mai devreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *