Exigentele porumbului zaharat fata de caldura

733366_yellow_and_brown Porumbul zaharat este foarte exigent in privinta caldurii, mai ales in perioada de vegetatie. Semintele germineaza si plantele rasaresc intr-un timp mult mai scurt cu cat temperatura se apropie de cea optima.

Cerealele care cresc la o temperatura intre 10 si 20 de grade Celsius, vor rasari la 13 si 15 zile, cele care stau la 15 si 18 grade rasar dup 8 sau 10 zile iar plantele care stau la temperatura de 21 grade Celsius, vor rasari dup 5 zile. In cazul in care dupa rasarirea porumbului temperatura va scadea, plantele vor inceta sa mai creasca, va aparea bruma si in cele din urma vor muri. Pentru ca porumbul sa se dezvolte frumos si sanatos, cel mai bine este sa se planteze in luna mai cand temperatura este de aproximativ 13 grade Celsius sau in lunile de vara cand temperatur variaza intre 18 si 25 de grade celsius.

Porumbului zaharat ii dauneaza cel mai mult temperatura asociata cu seceta. In cazul in care in timpul cand cereala infloreste temperatura este prea ridicata si este insotita si de seceta, scade viabilitatea polenului, stigmatele vor prezenta umiditate, se va impieduca germinarea polenului, intervalul dintre inspicat si cresterea stigmatelor se va mari instantaneu si treptat va aparea un proces ridicat de sterilitate. Acest fenomen va face c stiuletele sa prezinte seminte putine sau chiar deloc. Cel mai indicat este ca in zonele secetoase porumbul sa se cultive cand temperatura nu este extrema si terenul sa fie irigat frecvent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *