1066385_corn.jpg

Domesticirea porumbului

Domesticirea porumbului a fost si a ramas dintotdeauna una dintre cele mai de interes activitati pentru arheologi, geneticieni, etnobotanici si geografi. Nu se stie exact nici in zilele noastre cand a inceput acest proces de domesticire a porumbului. Unii dintre cercetatori spun ca acest proces ar fi inceput in cu aproximativ 12000 de ani in urma.

Exista unele cercetari facute in secolul al XX-lea, mai exact in anii 1950 si 1970 care arata ca domesticirea de porumb ar fi avut loc in zonele muntoase dintre Oaxaca si Jalisco, deoarece acolo s-au gasit cele mai vechi vestigii arheologice de porumb. Unele studii genetice conduse de John Doebley deomnstreaza ca porumbul Balsas ar fi nativ di Valea Raului si de asemenea mai este cunoscut si sub numele de Balsas Teosinte. Aceasta este o cultura de porumb salbatica, cea mai apropiata dintre toate culturile de porumbul modern.

Alte studii arheologice arata ca in era primitiva porumbul a fost cultivat mai intai in America de Nord, apoi in Mexic, in America Centrala si in cea de Sud. Din anul 2500 I. Hri. Cultura porumbului a inceput sa se raspandeasca rapid pe scara larga. Odata cu cultivarea acestuia s-au dezvoltat alte culturi cu soiuri noi selectate. Porumbul a fost in trecut o baza principala a prepararii sucului de fructe din Statele Unite ale Americii si s-a combinat rapid in preparate culinare impreuna cu cartofii, orezul sau fasolea. In zilele noastre acesta se foloseste in majoritatea salatelor dietetice. El se gaseste de cumparat in stare proaspata sau in conserve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *