image.png

Despre orz

OrzulHordeum vulgare

Este o specie de plante cerealiere aparținând genului HORDEUM care face parte din familia Poaceae. Orzul are o rădăcină fasciculată slab dezvoltată şi o tulpină în forma unui pai înalt de 30-150 cm. Tulpina se termină cu un spic lung de 4-13 cm, păros pe margine, format din segmente drepte. Frunzele sunt verzi-pal, fără perişori. Planta înfloreşte în lunile iunie-iulie. Fructele au formă fusiformă, umflată la mijloc şi ascuţită la ambele capete.

Istoric

El este prima plantă cerealieră cultivată pe Terra, provenind din specia spontană Hordeum agriocrithon descoperită în Tibet. Regiunea de origine a orzului este Orientul Apropiat, ca și zona balcanică de est. Este cel mai vechi din cele 7 cereale sacre ale omenirii fiind cultivat in Iordania inca din jurul anului 10.000 î.Hr. Începînd cu anii 8.000 î.Hr. în Egiptul Antic.

Rădăcina (radix)

Are o rădacină fasciculată slab dezvoltată,rădăcina principală după un anumit timp dispare şi este inlocuită de rădăcini adventive,subţiri si lungi,formate de la nodurile bazale ale tulpinii.

Tulpina (caulis)

Este formată din noduri şi internoduri cu rol in conducerea sevei brute si sevei elaborate. La plantele din fam. Poaceae tulpina este formata din internoduri lungi si goale,iar nodurile sunt scurte si pline de maduvă. O astfel de tulpină se numeste culm popular (pai).

Frunza (folium)

Frunzele sunt de culoarea verde pal. In cazul orzului teaca este mare,cilindrică despicată longitudinal care inconjoară internodul tulpinal. Frunza se numeste sesilă deoarece lipseşte peţiolul. Are nervaţiune paralelă-nervurile secundare sunt paralele cu nervura principală. Este o frunza liniară,la care lungimea depaşeşte cu mult lăţimea.

Floarea (flores)

Floarea este organul de reproducere al plantei. Se formeaza din mugurii floriferi sau micşti ai plantei. Orzul infloreste in lunile iunie-iulie,florile se gasesc in vârful spicului. Inflorescenta este un spic compus. La fiecare calcâi al rahisului se prind 3 spiculete uniforme,toate 3 fertile.

· Fructul

Fructul este un spic cu mustăți lungi. Spicul este o inflorescență neramificată cu flori sau semințe apropiate de tulpina principală (Rhachis spicae). Astfel de inflorescențe se pot întâlni la graminee, cereale. Spicul copt atârnă pe tulpina plantei.

Autor: Adrian Gherghina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *