Despre mei

1. Importanta furajera

Desi din punct de vedere alimentar, meiul este considerata o cereala de mai mica importanta, valoarea furajera a acestei specii este mai ridicata datorita urmatoarelor particularitati:

● in hrana animalelor se folseste sub forma de furaj verde, fan sau semifan, in nutritia vacilor cu lapte, a cailor, iar boabele constituie hrana de baza a multor pasari de ornament;

● boabele de mei au o valoare nutritiva ridicata, cu un continut de 10-11% substante proteice, 3-4% grasimi, 8-10% celuloza;

● paiele de mei sunt foarte apreciate in hrana animalelor, in comparatie cu celelalte cereale, deoarece 1 kg de paie valoreaza 0,51 unitati furajere;

● in alimentatia omului, boabele de mei se folosesc sub forma de crupe sau pasat si pentru prepararea unei bauturi alcoolice (braga);

● este o valoroasa planta pentru conveierul verde furajer, mai ales in zonele secetoase, deoarece poate fi cultivata si in cultura dubla, dupa cerealele de toamna, avand o perioada scurta de vegetatie.

2. Insusiri morfologice si fiziologice

Radacina este fasciculata, puternic dezvoltata pe orizontala, dar cu o slaba patrundere in adancime.

Tulpina este erecta, de 70-90 cm inaltime, paroasa, plina cu maduva.

Frunzele, asezate altern, sunt liniare, cu limbul lat de 10-20 mm, acoperite cu perisori pe fata superioara.

Inflorescenta este un panicul lung, rasfirat, cu ramuri lungi, iar fructul este o pseudocariopsa, de culoare galbuie.

Perioada de vegetatie, in functie de soi, este cuprinsa intre 60-90 de zile.

3. Sistematica si soiuri

Meiul (Panicum miliaceum L.) face parte din familia Gramineae si in cultura se seamana mai multe soiuri: Raduga, Marte, Matador, Margarit, Minerva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *