733876_onions.jpg

Despre ceapa

Ceapa este una din cele mai rentabile specii legumicole, daca se reuseste sa se aplice toate verigile, de la infiintarea culturii la recoltare, din cadrul unei tehnologii moderne. Profitul obtinut va fi cu atat mai mare cu cat se va obtine o productie ridicata si de calitate, cu cheltuieli cat mai scazute.

Tendinta tarilor cu agricultura moderna este aceea de a mentine sau chiar de a reduce suprafata cultivata cu ceapa, dar de sporire a productiei medii la hectar prin aplicarea celor mai performante tehnologii.

In tara noastra, cresterea productiei totale de ceapa s-a pus pe seama cresterii suprafetei cultivate si nu a cresterii productiei medii la hectar. Dupa suprafata totala cultivata cu ceapa (36,8 mii ha), Romania se situeaza pe primul loc in Europa, iar dupa productia totala obtinuta (296 mii tone), ne situam pe locul sase dupa Spania, Italia, Anglia, Olanda si Polonia.

Eficienta economica a culturii cepei la noi in tara este in general foarte redusa, cauzele principale fiind atat productiile foarte scazute, (sub 10t/ha), cat si costurile de productie ridicate (costuri ridicate ale semintei sau arpagicului, gradul redus de mecanizare, consum mare de forta de munca manuala).

In prezent, cea mai raspandita tehnologie de cultivare a cepei este cea prin arpagic (cca 70% din suprafata cultivata cu ceapa), cu toate ca aceasta metoda este cea mai putin eficienta economic, drept pentru care a fost cu multi ani in urma abandonata de catre toate tarile mari cultivatoare de ceapa, tari cu o agricultura moderna.

Primul pas care trebuie facut pentru cresterea productiei si a rentabilitatii acestei culturi este inlocuirea urgenta a tehnologiei din arpagic cu tehnologia prin seminare direct in camp, care este o tehnologie superioara, confirmata si de faptul ca peste 85% din totalul suprafetei cultivata cu ceapa in lume se realizeaza utilizand aceasta tehnologie.

Proiectul ”Extinderea in productia legumicola a unei tehnologii modernizate de cultivare a cepei”, face parte din prioritatile Unitatii de Management a Proiectului ” Sprijinirea Serviciilor din Agricultura”, din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, si isi propune introducerea unei tehnologii modernizate, performante, cu inputuri eficiente, facand parte din cele mai presante si prioritare necesitati ale fermierilor privati.

Suntem convinsi ca realizarea proiectului va duce la cresterea rapida a suprafetei cu ceapa semanata direct in camp, in detrimentul celei cultivate prin arpagic, la marirea numarului de fermieri si producatori de ceapa, la marirea productiei medii de ceapa la hectar si a calitatii productiei, la sporirea productiei totale de ceapa in Romania.

Prin activitatile ce vor fi intreprinse (infiintare de loturi demonstrative, organizarea de zile deschise, editarea de pliante si brosuri si distribuirea celor interesati, publicarea tehnologiei in reviste si ziare), se vor realiza obiectivele propuse: demonstrarea superioritatii tehnologiei modernizate si diseminarea ei la cati mai multi producatori de ceapa din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *