1359227_pomodore_tomato.jpg

Cultura timpurie in camp a tomatelor

Se pregateste in zonele in sudul si sud-vcestul tarii,unde primaverile sunt timpurii,iar brunele au o fregventa mai mica.

Terenul destinat culturii timpurii trebuie sa fie usor si permeabil,cu expozitie sudica,ferit de vanturi puternice.Pregatirea acestuia se face din toamna,prin nivelarea de intretinere apoi se administreaza 25-35t gunoi de grajd,300-400kg superfosfat si 100-150kg sulfat de potasiu la ha.Dozele sunt orientative,ele putand fii modificate in functie de fertilitatea solului.

Incorporarea ingrasamintelor se face odata cu aratura adanca la 25-28cm.Primavara se aplica azotat de amoniu,150kg/ha,apoi se marunteste solul cu grapa sau cu cultivatorul.O lucrare foarte importanta este erbicidarea,care se face de obicei cu Treflan 3,5l in 450l de apa la ha.Dupa administrarea solutiei se executa incorporarea in sol,cu grapa cu discuri,la 12-15cm adancime.Urmeaza modelarea in brazde lungi,cu latimea la corodament de 94cm.

Producerea rasadurilor are loc in sere inmultitor si in solarii incalzite.Se seamana in a doa jumatate a lunii februarie,prin inprastiere folosinduse 250g de samanta pentru producerea rasadului necesar la 1ha de cultura.Dupa 7-8zile de la rasarure.se rapica in cuburi nutritive sau in alte tipuri de ghivece.Se aplica toate lucrarile de intretinere necesare ( dirijarea temperaturii,udat,aerisit,ingrasari,etc. ).Inpotriva caderilor rasadurilor se fac tratamente cu Ortocid-50 sau Mycodifol on concentratie de 0,15%.Cu doua saptamani inainte de plantare,se face calirea rasadurilor prin aerisiri puternice si in final descoperirea complecta a lor.

Plantarea in camp se executa in jurul datei de 20 aprilie,cate doua randuri pe brazda,la distanta de 50/17-21cm,dupa care se uda.clip_image002

Lucrarile de intretinere curente constau in:completarea golurilor,irigare,fertilizare,afanarea solului,combaterea bolilor si daunatorilor.

Irigarea se executa cu atentie,aplicandu-se la inceput norme mai mici de udare (200-250m cub/ha),pentru a nu raci solul.In continuare normele cresc (300-350m cub/ha ) si se uda mai des.

Fertilizarea se face de 2 ori,la inceputul legarii fructelor cu 200kg superfosfat,100kg azot de amoniu,50kg sulfat de potasiu la ha si in preajma coacerii fructelor cu 150kg superfosfat,150-200kg azotat de amoniu si 75kg sulfat de potasiu la ha.

Afanarea solului se executa de 3-4 ori macanizat sau manual.

Combaterea bolilor si daunatorilor se face cu regularitate.Inpotriva bolilor ca:mana,alternarioza,bacterioza,se trateaza cu Oxiclorura de cupru-50 in concentratie de 0,5%,Dithane M-45 in concentratie de 0,2%.Ortocid-50WP in concentratie de 0,3%.Daunatorii ca gandacul din Colorado se combate se combate cu Sevin 50-0,15% sau Lindatox 3-40kg/ha;musculita alba cuUltracid 40-1% s.a.

Lucrari de intretinere speciale au drept scop dirijarea fructificarii si constau in:copilit radical,carnit la3-4 inflorescente,precum si tratarea inflorescentelor in primaverile racoroase cu:Tomaset,Duraset,Tomafix 10mg/l apa.De asemenea,pentru obtinerea de fructe de calitate,la soiurile cu port inalt se face palisatul pa spalieri.In cazul pericolului de cadere a brumelor tarzii de primavara se iau masuri de aparare prin producerea de fum cu ajutorul brichetelor fumigene sau prin arderea gunoiului de grajd.

Recoltarea se face cand fructele au inceput sa se ingalbeneasca (pt. export ),in parga ( pt. transport la distante mari ) sau la coacerea deplina ( pt.consum imediat ).Perioada de recoltare,15-20 iunie pana la 1-15 august.Se obtine in medie 25-30t/ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *