896901_fresh_vegetable.jpg

Cultura hidroponica de agregat

Uneori se mai poate folosi si pietris sau prundis ca inlocuitor solid pentru pamant sau substanta nutritiva din cultura hidroponica. Utilizarea unui asemenea material solid se numeste cultura de agregat, iar aceasta tehnica ofera bune posibilitati de reusita si pentru gradinarii obisnuiti.

Culturile sunt crescute in vase putin adanci in care este asezat prundisul. Acesta, nisipul sau alte agregate sunt folosite la fel cum este pamantul in culturile conventionale – ofera suport pentru plante. Substantele nutritive pot fi furnizate in forma lichida sau ca fertilizatoare uscate in oricare din modurile urmatoare:
1) umplerea vaselor de jos in sus cu substanta lichida;
2) udarea la suprafata;
3) picurarea substantei la suprafata;
4) imprastierea fertilizatoarelor uscate la suprafata si udarea in zona radacinii.
De cate ori substanta nutritiva se aplica de jos in sus, trebuie folosite materiale destul de “grosolane”, precum pietrisul, pentru a asigura un drenaj bun. Nisipul nu este bun pentru acest tip de udare, cu pentru cel de sus in jos.

Pentru cultura hidroponica a rosiilor in randuri sunt potrivite vase late de 60-90 cm. De obicei acestea sunt facute din lemn dublat cu plastic, fibra de sticla, plastic sau ciment, cu laturi inalte de aproximativ 20 cm si cu partea de jos in forma de V, astfel incat sa aiba adancimea de 30 cm.

Daca cimentul nu este dublat, atunci trebuie vopsit, asa cum am mentionat mai sus, pentru a preveni daunele provocate de substantele chimice din ciment.Puteti aseza jumatati de tigla pe mijlocul vaselor pentru ca solutia sa se scurga repede de la un capat la altul. La unul din capete trebuie sa se afle o teava, prinsa in cel mai jos punct al vasului, pe unde poate fi pompata si scursa substanta nutritiva – aceste operatiuni trebuie efectuate timp de o perioada de 10-30 minute, de cateva ori in fiecare zi. Frecventa se stabileste in functie de umiditatea din zona radacinilor.

Alte combinatii de materiale agregate, altele decat pietrisul, care au fost folosite cu succes in cultivarea rosiilor sunt:
1) nisip;
2) 1 parte nisip si 1 parte pietris;
3) 1 parte nisip si 1 parte teci de orez;
4) 1 parte nisip la 1 parte scoarta de copac;
5) 1 parte nisip la 1 parte scoarta de brad;
6) 1 parte nisip la 1 parte turba;
7) 1 parte nisip la 1 parte pietris;
8) 1-2 parti nisip la 1 parte turba.

In majoritatea cazurilor, chiar numai nisipul a fost suficient, precum si amestecurile cu nisip. Rumegusul sau talasul sunt si ele materiale bune. Recent a aparut un material fibros asemanator pietrei care este din ce in ce mai popular.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *