1205995_hydroponic_horticulture_1.jpg

Cultura hidroponica a legumelor

Cultivarea legumelor fara a le planta in pamant se numeste cultura hidroponica. Chiar din denumire se intelege ca plantele – legumele – sunt cultivate in apa in care au fost dizolvate substante nutritive. Totusi, aceasta este numai una din multele metode utilizate. Toate celelalte metode pot fi grupate simplu sub denumirea de culturi “fara pamant”, fiind incluse culturile in nisip, in pietris, si cele care folosesc alti inlocuitori ai pamantului, cum ar fi rumegusul, talasul sau vermiculita (substante minerale).

Informatiile din acest articol sunt utile pentru gradinarii pasionati care doresc sa realizeze o cultura hidroponica din placere. Productia comerciala a legumelor folosind tehnicile hidroponice este foarte complicata si trebuie pornita numai de cultivatori competenti in domeniu.

Cum functioneaza cultura hidroponica
In cultivarea legumelor in “apa”, plantele au radacinile scufundate intr-o solutie nutritiva, iar tulpina si frunzele sunt suspendate deasupra. In acest sistem, elementele principale de care trebuie avut grija sunt:
– achizitionarea unui container potrivit;
– suspensia plantelor deasupra apei;
– achizitionarea solutiei nutritive;
– aeratia corespunzatoare a solutiei.

1. Vase pentru cultura hidroponica
Exista multe tipuri de ghivece sau containere care pot fi folosite – vase de ciment, borcane de sticla, ghivece de pamant, containere de metal sau vase din fibra de sticla. Desigur, toate acestea trebuie sa fie etanse, pentru a nu lasa apa sa se scurga.
Borcanele de sticlatrebuie vopsite pe dinafara cu o culoare inchisa pentru a nu lasa sa treaca razele soarelui – soarele poate modifica structura chimica a solutiei nutritive si confera un mediu de dezvoltare pentru alge; in una din parti, lasati o banda de 1 cm nevopsit, pentru  verifica cantitatea de solutie din borcan.
Vasele de metal sau ciment trebuie vopsite inauntru cu o emulsie de asfalt, pentru a preveni coroziunea si toxicitatea ei pentru plante.
Vasele din fibra de sticla sunt mai rezistente la coroziune decat celelalte.

2. Suspendarea plantelor
Veti avea nevoie de un fel de platforma prin care sa “plantati” legumele si care sa le sustina. Platforma este de cele mai multe ori facuta din plasa de sarma (din aceea de care se foloseste pentru cotetul gainilor), peste care este prins la aproximativ 7-8 cm un suport de lemn. Sarma trebuie sa aiba ochiuri destul de mari pentru a se potrivi peste vase si trebuie izolata cu o voprea pe baza de asfalt, la fel ca vasele de ciment sau metal. Platforma de sustinere trebuie sa lase sa treaca curentii de aer.

Pentru stabilizarea (prinderea) plantelor deasupra substantei nutritive mai este folosit expandatul (polipropilena expandata). Radacinile plantei sunt introduse printr-o gaura din expandat si astfel planta pluteste deasupra solutiei. Gaura trebuie sa fie destul de mare pentru a evita sugrumarea radacinilor cand planta ajunge la maturitate. Bumbacul sau alte materiale de acest gen pot fi folosite pentru a captusi portiunea de tuplina din expandat. Se mai fac gauri la intamplare prin expandat pentru a lasa sa circule aerul. Partile superioare ale plantelor care pot deveni mai grele la maturitate, cum ar fi in cazul castravetilor, trebuie legate pe spaliere.

3. Circulatia aerului
Pentru plantele tinere, trebuie lasat cam 3 cm de spatiu intre platforma de sustinere si solutia nutritiva. Pe masura ce plantele cresc, trebuie lasata o distanta de 5-7 cm sub platforma. Daca nu se respecta aceste conditii, atunci trebuie pompat aer direct in substanta nutritiva, altfel aceasta va avea carente de oxigen si plantele nu se vor dezvolta normal. Furtunele de oxigen trebuie asezate la 2 cm distanta unul de altul. Aparatele folosite pentru oxigenarea acvariilor sunt bune pentru vase mici.

4. Substante nutritive pentru cultura hidroponica
In ceea ce priveste acest subiect, nu exista o substanta nutritiva ideala. Orice solutie care contine elementele nutritive esentiale este potrivita. Sursele si cantitatile in care trebuie sa se gaseasca acesti nutrienti variaza de la o solutie la alta, dar in general se gasesc la magazinele de specialitate ca fertilizatoare sau saruri chimice pure. In afara de acestea se mai pot gasi si solutii gata preparate, care au combinatii de substante nutritive care dau rezultate destul de bune.

Indiferent de solutia pe care o folositi, compozitia acesteia se schimba pe masura ce plantele cresc si consuma din elementele nutritive. De aceea trebuie sa acordati o mare atentie substantei hranitoare si sa adaugati anumite ingrediente atunci cand este nevoie, sau sa o schimbati complet din cand in cand. Din moment ce este nevoie de o testate frecventa a “apei” pentru a determina elemenele lipsa, cea mai usoara practica pare a fi aceea a schimbarii substantei din cand in cand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *