1213497_tomatoes_2.jpg

Cultura de vara-toamna a tomatelor

Cultura de vara-toamna ( prin rasad ) are pondere cea mai mare in tara noastra,ea se practica si in zonele cu primaveri mai tarzii,putand fi folosite si terenuri mijlocii ca textura,dar fertile.

Pregatirea terenului incepe din toamna cu administrarea gunoiului de grajd 35-40t/ha,superfosfat 400kg/ha,sulfat de potasiu 150kg/ha.Primavara se continua pregatirea terenului ca si la tomate timpurii.

Pregatirea rasadului se face in solarii incalzite sau in rasadnite.Semanatul se esaloneaza de la jumatatea lunii martie ( pentru culturile de vara ) pana la sfarsitul lunii aprilie ( pt. culturile de toamna ).Necesarul de seminte pt.un ha.de cultura este de 250g.Rasadul se poate repica direct in strat de amestec sau se seamana mai rar si nu se mai repica.Se aplica lucrari de ingrijire obisnuite.

Plantarea are loc,de asemenea,esalonat,de la inceputul lunii mai ( cultura de vara ) pana la sfarsitul lunii mai ( culturi de toamna ).Schema de plantare obisnuita este de 90+50/20,5-22cm.Daca pamantul de pe radacini se scutura rasadul se mocirleste.

Lucrari de intretinere constau in completarea golurilor;irigarea cu norme mai mari de udare decat in cultura timpurie ( 7-10 udari cu 350-400m cub/ha la o udare );fertilizarea de 2-3 ori folosind ingrasaminte chimice obisnuite sau Complex III 300-400kg/ha;combaterea bolilor si daunatorilor ca si la tomate timpurii.In culturile de vara plantele se paliseaza pe spalieri sau pe araci;cele de toamna pot fii lasate nepalisate.Copilitul se face partial,lasandu-se 1-2 copili pe planta ( 2-3 tulpini );iar carnitul este necesar numai la culturile de toamna si se executa cu 15 zile inainte de caderea brumelor.

Recoltarea fructelor are loc esalonat,de la 10-15 iulie pana la sfarsitul lunii septembrie ( culturi de vara ) si de la 25-30 iulie pana in octombrie ( culturi de toamna ).Se obtin productii de 40-50t/ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *