540545_vine.jpg

Cordonul uni si bilateral cu codite

In anul I de la plantare lucrarile de ingrijire sunt asemanatoare cu cele de la cultura obisnuita (clasica sau joasa).

In anul al II-lea primavara la taiere, pentru formarea cordonului unilateral cu cordite ( 8) se alege coarda cea mai bine dezvoltata si se taie la 8-10 ochi; celelalte coarde suprimandu-se. Coarda ramasa se leaga de tutore sau arac in pozitie verticala.

In anul al III-lea din coardele provenite din lastari se alege cea mai viguroasa si mai bine plasata pe butuc, iar restul se elimina. Coarda ramasa se conduce tot in vertical si se leaga de sarma spalierului pana la inaltimea de 0.7-0.8m, la forma semiinalta si 1.0-1.5 m la forma inalta. Portiunea ce creste peste aceasta inaltime se conduce orizontal si se leaga pe prima sarma a spalierului, pentru formarea cordonului. In afara de aceasta se mai alege o coarda bine dezvoltata si cu lemnul bine copt, care porneste direct din butuc, si se taie in cep de 1-2 ochi, constituind o rezerva pentru eventuala refacere a tulpinii si cordonului (in caz de inghetare a tulpinii si cordonului). Lastarii care pornesc de pe partea inferioara a cordonului se suprima, lasandu-se numai cei ce cresc pe partea superioara. Pentru a se obtine formatii lemnoase uniforme si solide, lastarii se ciupesc.

In anul al IV-lea pe fiecare cordon se lasa 2-3 cordite cu 4-6 ochi si 2-3 cepi cu 1-2 ochi. Prelungirea cordonului se realizeaza printr-o coarda formata dintr-un mugure situat pe partea inferioara a cordonului.

In anul al V-lea se formeaza verigile de rod, alcatuite dintr-o cordita de 4-6 ochi si un cep de 1-2 ochi. Verigile de rod se formeaza si pe partea prelungita a cordonului (deci verigi de un an pe coarda de 2 ani).

In primavara anului al VI-lea se termina formarea cordonului tip semiinalt sau inalt cu 3, 4, 5, 6 verigi pe rod, la distanta de 25-30 cm una de alta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *