Copulatia simpla

Aceasta metoda prezinta o importanta deosebita atat pentru pepiniere cat si pentru pomicultorii individuala. Copulatia simpla se aplica iarna si primavara. Cea mai importanta conditie care trebuie indeplinita la acest tip de altoire este aceea ca atat altoiul cat si portaltoiul trebuie sa aiba grosimi foarte apropiate in zona de unire. Altoirea copulativa poate fi aplicata atat la nivelul solului cat si in coroana. In pepiniere, copulatia in apropierea solului se aplica atunci cand oculatiile nu s-au dezvoltat corect si innobilarea trebuie repetata. Copulatii in coroana sunt necesare la altoii intermediari, dar si in celelalte cazuri.

Mai ales pentru incepatori realizarea celor doua taieri (pe altoi si pe portaltoi) care sa se suprapuna perfect poate parea dificila. Se pot face insa ajustari din aproape in aproape, prin probari repetate si pana la urma procedeul devine facil.

La copulatie vor fi folositi lastari de un an si portaltoi cu aceeasi grosime. Cand se altoieste in coroane vor fi altoite mladitele de un an.

Vom urmari in continuare succesiunea miscarilor ce vor fi facute.

Dupa ce lastarul nobil a fost ales in functie de grosima portaltoiului, se taie cu ajutorul briceagului sau foarfecii de vie. Urmeaza taierea oblica in punctul optim. Pentru aceasta se apuca nuiaua cu mana stanga si se tine strans. Degetul mare va apasa intr-una pe nuia pentru a o tine nemiscata. Apoi bratul stang se va lipi de corp, dar nu si zona de mladita unde se va aplica taierea. Aceasta se va alia la o distanta de aproximativ 5 cm de corp. Mana dreapta va strange tot puternic manerul briceagului. Pentru taiere, lama briceagului va fi asezata aproape paralel cu nuiaua. Taierea trebuie sa decurga lin, nu brusc.

La inceput se vor face cateva taieri de proba pentru a vedea ce greseli s-au facut. Incepatorii trebuie sa aiba mare grija in manuirea briceagului aproape de corp. De obicei taierile facute prea repede („de frica") ies prea scurte.

Daca suprafetele care rezulta sunt ondulate si nu se pot corecta, se va repeta taierea pentru ca este foarte important sa se obtina un contact perfect intre cele doua suprafete. Cele mai reusite taieturi sunt cele care se fac „dintr-o bucata" fara remedieri ulterioare. Oricum, atat pomicultorul experimentat, cat si incepatorul vor face cateva exercitii de proba. Acestea pot fi facute si pe ramuri ale altor copaci, nu neaparat pe cele de pomi fructiferi. Inca de la aceste incercari preliminare se va observa ca o taietura e mai reusita atunci cand se foloseste toata lama briceagului in acelasi timp. Acest lucru este posibil la o taiere din lateral.

De indata ce mai multe incercari de proba consecutive sunt reusite se poate trece la taieri pe altoi si portaltoi. Inainte de aceasta mai trebuie spua un lucru foarte important: altoirea copulativa impune existenta unui mugure al altoiului care sa fie crescut pe partea opusa taieturii si sa se afle cam la mijlocul inaltimii acesteia. Acesta se mai numeste si mugure de pana. In cazul unor lastari cu tije drepte si al respectarii axului portaltoiului pentru altoi mugurele de pana se va dezvolta normal. Sunt soiuri la care tijele ramurilor au un aspect de zig-zag usor dat de asezarile alternante ale internodurilor. In aceste cazuri este recomandabil ca mugurele de pana sa se afle in treimea inferioara a inaltimii penei.

Altoiul folosit pentru copulatie la inaltimea coroanei va avea patru pana la sase muguri, iar in cazul altoirilor la inaltimea solului va avea doi sau trei muguri. Deasupra ultimului mugure de la varful altoiului se va reteza oblic.

Pe portaltoi se va executa aceeasi taietura ca cea descrisa la altoi. Trebuie spua ca la portaltoi, taierile de copulatie nereusite nu pot fi refacute de prea multe ori, mai ales la altoirile in apropierea solului. Cand cele doua taieturi sunt finalizate trebuie verificat daca suprafetele sectiunilbr se suprapun perfect si daca cele doua cambii sunt in contact strans. In cadrul acestor verificari mai pot fi aduse ajustari celor doua taieturi. Atunci cand ultima verificare nu mai indica nici un neajuna se poate trece la legare.

Legatura de rafie sau de fire plastice se va face in spire apropiate. Ea incepe putin deasupra varfului superior si se termina cu putin sub varful inferior. In timpul legarii se va avea grija ca sa nu se miste altoiul si sa nu se fi rupt mugurele de pana. In continuare se va cerui zona de altoire si in special linia de contact. Nu intotdeauna in practica avem de-a face cu dimensiuni ideale intre lastarul altoi si portaltoi. Si in aceste cazuri se pot obtine rezultate bune daca se asigura contactul de cambiu macar pe o parte. Partea stanga sau cea dreapta vor fi alese in functie de suprafata de cambiu pe care o ofera una sau cealalta. Trebuie spua ca cele descrise sunt valabile numai pentru un altoi mai slab altoit pe un portaltoi mai viguros. Invers, succesul este aproape nul.

Deja, la scurt timp dupa altoire, cambiurile incep sa dezvolte tesut nou si concresterea incepe. Cu cat tesuturile sunt in contact mai intim, cu atat procesul de prindere este mai sigur si mai rapid.

Dupa cum evolueaza lastarul altoi se poate aprecia daca acesta s-a prina sau nu. In cazul altoilor de samantoase, semnele de prindere pot fi inselatoare. Astfel mugurii pot imboboci ca sa moara in scurt timp. Cauza a mai fost expusa: de indata ce mugurii incep sa se dezvolte nu mai are loc formarea de calus, atat de necesar in aceasta faza. O prindere reala poate fi observata de exemplu prin ruperea sau tensionarea vizibila a bandajului.

In acest stadiu bandajul trebuie indepartat cu ajutorul unui cutit ascutit fara sa fie ranita scoarta. De regula, in cazul copulatiilor cu parteneri ce au grosimi diferite, cresterea unitara dufeaza mai mult, invelisul nu va fi desfacut decat dupa ce combinatia a devenit suficient de stabila.

in cursul verii pot deveni vizibile cresteri imperfecte. Ca o consecinta a taierilor cu denivelari sau prea lungi de-a lungul lastarilor nobili sau a chituirii imperfecte a zonelor de contact, pot apare zone vizibile de tesut mort.

Acest lucru are repercursiuni serioase asupra cresterii lastarului altoi. In cazurile in care se constata ca rezultatele sunt precare se poate pune problema unei realtoiri in primavara viitoare.

Pentru aceasta se va studia posibilitatea folosirii pentru realtoire a lastarilor crescuti pe portaltoi sub locul de altoire si, deci, nu a trunchiului portaltoiului care, se presupune. a crescut mult in grosime in ultimul an. Procedeul poate fi aplicat inca din februarie si poate fi extina pe toata perioada de inactivitate a mugurilor.

In cazul altoirii tulpinilor inalte de cires, copulatia mai poate fi repetata o data in august, folosind lastari crescuti chiar in anul respectiv.

Toate metodele de altoire care urmeaza sa fie prezentate in continuare deriva din copulatia simpla expusa pana acum. Stapanind acest mod de altoire toate celelalte pot fi invatate mult mai usor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *