Combaterea viermilor sarma

1250374_caterpillar_2 Viermii sarma sunt printre cei mai mari daunatori ai porumbului. Acestia se raspandesc in toate zonele tarii noastre dar mai ales in cele de stepa si de silvostepa. Viermii sarma pui prezinta patru dungi caracteristice iar cei adulti au corpul alungit si posteriorul ingust.

Caracteristicul acestor insecte este faptul ca sar foarte bine.

Culoarea acestor daunatori variaza de la brun roscat la brun inchis. Larvele cresc foarte repede si pot ajunge la maturitate cu o lungime de aproximativ 26 de milimetri. Corpul lor este bine centralizat, are forma cilindrica, sunt foarte rigizi, de aii provenind si denumirea de viermii sarma, acestia fiind si foarte rezistenti. Cum trec la maturitte viermii isi schimba culoare, prezinta capul brun si corpul se transforma din alb transparent in galben portocaliu stralucitor. Acestia prezinta o generatie de aproximativ cinci ani de zile, ierneaza in sol ca majoritatea insectelor adulte si ca larve de varste diferite, acestea hranindu-se cu partile subterane ale plantei. Adultii se hranesc cu elementele florale din inflorescentele cerealei.

Viermii sarma ataca majoritatea cerealelor paioasecartoful, sfecla, floarea soarelui, porumbul, vita de vie, pomii fructiferi, legumele, tutunul sau morcovul. Larvele sunt foarte periculoase, provocand leziuni grave radacinilor plantei si raspandindu-se rapid pe toata suprafata de teren. Este recomandat sa preveniti aceasta boala decat sa o combateti, pentru aceasta putand sa rotati cultura si sa nu mai plantati acolo porumb macar cinci ani de zile, toamna sa arati adanc pentru ca larvele sa se distruga si sa adunati si sa ardeti toate plantele ramase in pamant dupa recoltare, indiferent daca acestea sunt infectate sau nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *