Combaterea buruienlor prin metode chimice

Crestera productiei agricole este legata si de utilizarea tot mai intensa a substantelor chimice (erbicide) in combaterea buruienilor. Folosirea erbicidelor in combaterea buruienilor constituie atat avantaje cat si dezavantaje.

Ca avantaje mentionam reducerea necesarului de forta de munca in agricultura si cresterea productivitatii muncii.

Dintre dezavantaje, amintim: poluarea solului, aerului si apei.

Erbicidele sunt substante chimice care manifesta actiunea fito-toxica asupra buruienilor din culturi, plantatii pomicole si viticole, parcuri, margici de drumuri, cai ferate etc.

Clasificarea erbicidelor se poate face dupa mai multe criterii:

a. dupa spectrul de actiune: erbicide selective si neselective.

b. Dupa epoca de aplicare: erbicide preemergente – a caror aplicare este obligatorie inainte de rasarirea culturii si a buruienilor; erbicide postermegente – care se aplica dupa rasaritul buruienilor fie inainte, fie dupa rasaritul plantelor de cultura.

c. Dupa modul cum inhiba procesele metabolice: erbicide care inhiba fotosinteza, erbicide care inhiba respiratia, erbicide hormonale, erbicide care inhiba germinatia si cresterea radicelei.

d. Din punct de vedere fizic, erbicidele se pot clasifica in: erbicide sub forma de solutii; erbicide sub forma de emulsii; erbicide sub forma de pulberi muiabili; erbicide fabricate sub forma de granule sau microgranule; ebicide fabricate sub forma de pastile fluide; erbicide fabricate pentru tratamente VUR.

Actiunea erbicidelor asupra buruienilor. Efectul fitotoxic al erbicidelor se poate manifesta imediat ce au venit in contact cu diferite parti ale plantei, sau dupa ce patrund in planta.

Erbicidele de contact actioneaza asupra celulelor si tesuturilor vii cu care vin in contact.

Erbicidele sistematice patrund in planta si se deplaseaza cu seva elaborata prin vasele liberiene.

Transformarile erbicidelor in sol. La suprafata solului sau in sol, erbicidele sunt expuse degradarii prin: volatilizare, levigare cu apa ce se infiltreaza, absorbtie la suprafata coloizilor, descompunere chimica si biologica, metabolizare de catre plante.

Prin erbicidare nu se urmareste distrugerea ultimului exemplar de buruiana. Ar fi o masura costisitoare si inutila, contrara regulilor privind mentinerea echilibrului ecologic.

Aplicarea erbicidelor este o activitate care trebuie pregatita din vreme si care nu se va desfasura decat pe baza unui plan minutios pregatit, respectandu-se o serie de principii si reguli:

a. Intocmirea programului de erbicidare – tipul de asolament si rotatia culturilor, cartarea buruienilor predominante pe fiecare sola, continutul in hunmus si argila, cantitatie de gunoi de grajd folosite anterior, gradul de infestare cu buruieni pe sol, particularitatile climatice ale zonei.

b. Pregatirea terenului destinat aplicarii erbicidelor. Cand se aplica erbicidul la sol, acesta trebuie sa fie maruntit si perfect nivelat.

c. Calcularea dozei de erbicid.

d. Strabilirea normei de amestec erbicidat. Reprezinta cantitatea de amestec lichid necesar pentru a erbicida suprafata de 1 ha si este determinata de mai multi factori cum ar fi: natura chimica si forma sub care este erbicidul, faza de vegetatie in care se gasesc plantele, aparatura folosita la administrare, conditiile naturale, gradul de infestare cu buruieni etc.

e. Prepararea amestecului pentru erbicidat. Se poate folosi direct in rezervoarele masinilor de erbicidat, in cisterne sau instalatii speciale.

f. Alegerea corecta a tipului de duza. Duzele transforma amestecul in picaturi, formand conul de pulverizare. Conurile de pulverizare pot avea forme diferite.

g. Marimea picaturilor pulverizate. Este indicat ca diametrul picaturilor sa fie cuprins intre 150-500 microni. Picaturi cu diametrul mai mare este indicata atunci cand se aplica pe partile aeriene ale plantei.

h. Fixarea inaltimii de pulverizare. La erbicidarea pe intreaga suprafata, inaltimea de pulverizare trebuie aleasa, incat marginea jetului dispersat sa se suprapuna.

i. Verificarea debitului si a uniformitatii de distributie a duzelor. Se executa stationar, la presiunea de lucru, colectand in vase separate lichidul pulverizat de fiecare duza timp de 1 minut, dupa care se masoara separat continutul fiecarui vas.

j. Respectarea vitezei si a presiunii de lucru – este stabilita la proba de teren a masinii, conduce cu administrarea unei cantitati mai mici de amestec erbicid, fiind necesare lucrari de prasit mecanic sau manual.

k. Jalonarea terenului – la tratamente efectuate cu mijloace terestre, cat si cu mijloace aviatice, este necesar sa se asigure jalonarea terenului.

l. Proba in teren a masinilor de erbicidat – verificarea in stationar a debitului si uniformitatii de distributie, trebuie efectuata in mod obligatoriu si proba in teren pentru verificarea cantitatii de amestec erbicid debitat la hectar.

m. Cerintele specifice pentru pomicultura, vititicultura si legumicultura – in pomicultura si viticultura, trebuie sa se evite contactul intre amestecul erbicid si organele verzi. La vita de vie, aplicarea erbicidelor trebuie precedata de copcit (indepartarea radacinilor emise din altoi sau de la nodul superior) cand acesta nu s-a efectuat cativa ani. La culturile de legume pe straturi inaltate, aplicarea erbicidelor se face cu 1-2 zile inainte de modelarea terenului, respectiv cu 10-15 zile inainte de semanat sau plantare.

n. Incorporarea in sol a erbicidelor – Erbicidele volatile sau cele care sunt descompuse usor de razele solare trebuie incorporate in sol concomitent cu aplicarea lor sau cel mult dupa 15-20 minute.

In timpul efectuarii erbicidarii – viteza vantului nu trebuie sa depaseasca 5 km/ora in cazul tratamentelor cu masini terestre si 2 km/ora cu mijloace avio; inaltimea de zbor a mijloacelor avio nu trebuie sa depaseasca 5-10 m la avioane si 5 m la elicoptere; la umplerea rezervoarelor de erbicidat sa se foloseasca site pentru filtrare etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *